Berza
0

SASX-10 u minusu, fondovi bez većih oscilacija

Sarajevo-x.com
U skladu sa trgovanjem prethodnih dana, petak bismo opisali kao šlag na torti. Promet je jedva premašio pola miliona KM. Od 659 hiljada, 185 se odnosi na trgovinu dionicama Fabrike duhana Sarajevo (SASE: FDSSR), a 102 hiljade na promet dionicama BH Telecoma (SASE: BHTSR).

Ni indeksi nisu previše promijenili vrijednosti, pa je BIFX za 0,51% bolji u odnosu na jučer, a SASX-10 slabiji za 0,21%.

Od sedam dionica, kojima je trgovano, iz sastava SASX-10 najveći pad kursa imali su Energoinvest (SASE: ENISR) i Hidrogradnja (SASE: HDGSR). Dionica Energoinvesta izgubila je 3,88% vrijednosti, i današnja cijena je 22,90 KM, dok je kurs Hidrogradnje oslabio za 3%. Sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) današnjim rastom od 1,93% oporavlja se od jučerašnjeg pada, dok dionicama mostarske Elektroprivrede nije ni trgovano.

Na kotaciji investicionih fondova nije bilo značajnijih oscilacija cijena. Jedino je Herbos fond (SASE: HRBFRK2) ostvario 9,15 postotni porast kursa. I dalje su najtrgovanije dionice Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3), sa prometom vrijednim više od 50 hiljada KM, koji je realizovan po srednjem kursu 14,50 KM.

Na današnjem trgovanju najveći pad kursa, 27,86%, imala je Unigradnja (SASE: UGRDRK3), čime je cijena dionice spiuštena na 101,00 KM. Sa slobodnog trgovanja izdvajamo i pad cijene Vispaka (SASE: VSPKR) od 12,50 %. Rastom se ne mogu pohvaliti mnogi. Transakcijom od 3 dionice Konjuha (SASE: KNJHR) po kursu 42 KM, pokušao se ublažiti jučerašnji pad cijene ove dionice.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.