Berza
0

SASE: Promet ispod 200 hiljada KM

Sarajevo-x.com
Nakon jučerašnjeg, kratkotrajnog bljeska na Sarajevskoj berzi, danas se sve vratilo na staro. Promet od svega 194.528,25 KM najbolje govori o trenutnom stanju na tržištu.

Četvrtinu tog iznosa ostvarile su dionice Energopetrola (SASE: ENPSR), dok se za 42.578 KM pobrinuo BH Telecom (SASE: BHTSR). Vrijednosti oba indeksa neznatno su se promijenile, pa je BIFX izgubio 0,11% vrijednosti, dok je SASX-10 u plusu 0,43%.

Energopetrol se još uvijek drži uzlazne putanje, te je danas, uz najbolji promet, ostvario i najveći porast kursa. Trgovano je po srednjoj cijeni 48,70 KM, što je u odnosu na jučer više za 3,24%. Sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) je zabilježila rast od 0,55%, a BH Telecom rast od 0,22%. Dionica Bosnalijeka (SASE: BSNLR) je izgubila 1,68% vrijednosti, dok je Fabrika duhana Sarajevo (SASE: BSNLR) još uvijek u crvenoj zoni, sa novim padom kursa od 0,53%.

Nevjerovatno zvuči, ali danas je trgovano dionicama samo tri investiciona fonda, a najviše dionicama Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3). Jedino je ova dionica zabilježila rast kursa, koji trenutno iznosi 8,23 KM. Bonus (SASE: BNSFRK2) je najviše izgubio, zahvaljujući padu vrijednosti od 2,46%. Jedna transakcija dionicama Eurofonda (SASE: EFNFRK1) bila je dovoljna za pad kursa od 1,45%.

Na slobodnom trgovanju zabilježen je pad cijene dionice Energoinvest TAT (SASE: ETATRK1) od 13,11%, dok niti jedan emitent nije uspio ostvariti značajniji rast vrijednosti.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.