Berza
2

SASE: Nije bilo nepravilnosti na aukciji za dionice Bosnalijeka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevska berza (SASE) izvršila je 10. oktobra neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koji su učestvovali na aukciji za dionice Bosnalijeka d.d. Sarajevo kojim je utvrđeno da u predmetnom slučaju nije bilo kršenja pravila Berze koja regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga unosom u Berzanski sistem trgovine.

Iz SASE-a navode da je utvrđeno da je uplata sredstava za kupovinu vrijednosnih papira u oba slučaja urađena u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH, pravilima Berze, te pravilima poslovanja profesionalnih posrednika koji su dobili saglasnost nadležnog regulatora.

Shodno tome, obustavljen je postupak protiv članova berze, SEE Investment Solutions d.o.o. Sarajevo i VGT Broker d.o.o. Visoko.

SASE je 7. oktobra 2016. pokrenula postupak vanrednog nadzora vezano za ispitivanje okolnosti vanredne aukcije za dionice Bosnalijeka d.d. Sarajevo, kako bi bilo utvrđeno da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršena pravila berze koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga.

Nakon isteka roka za dostavljanje primjedbi na zapisnik o obavljenom nadzoru, urađena je analiza dokumentacije i izjava učesika na vanrednoj aukciji, saopćeno je iz Sarajevske berze.