Berza
0

Sarajevska berza predstavila novi web-portal

FENA
Sarajevska berza (SASE) danas je predstavila novi web portal <a href="http://www.sase.ba/">Sase.ba</a> i novi Trading Observer Desktop - software za praćenje trgovanja u realnom vremenu putem Interneta.

"Cilj kreiranja novog web portala SASE je da ostvari novi, jednostavniji i direktniji pristup ka investitorima i svima kojima su u radu potrebne informacije o tržištu kapitala“, istakao je direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić.

Dosadašnji portal, kako je dodao, bio je u funkciji oko četiri godine i njegova određena rješenja u dizajnerskom i funkcionalnom smislu su prevaziđena.

Dedić je istakao da se radi o nizu projekata koji su započeti radi unapređenja tržišta kapitala u FBiH.

Novi internet portal Sarajevske berze nudi niz novih informacija za investitore i to u novom dizajnu. Mogućnost cjelovite pretrage sadržaja portala, novi interaktivni izvještaji o trgovanju i grafikoni, novi koncept objave aktuelnosti i korporativnog kalendara s automatskim obavještenjima samo su neke od novina koje donosi novi portal.

Novi portal i preglednu stanicu Trading Observer Desktop predstavio je rukovodilac IT sektora SASE i autor aplikacije Tahir Taslaman.

"Cilj je bio izgraditi takvu aplikaciju koja će biti dostupna putem bilo kojeg internet browsera, operativnog sistema, smart-phone uređaja i s bilo koje internet lokacije, a u isto vrijeme zadržati interaktivnost, sigurnost i koncept klasičnih desktop aplikacija. Mislim da smo u tome uspjeli i postavili nove standarde za budući razvoj", istakao je Taslaman.

Dizajn, interaktivnost, mogućnost praćenja korisničkog portfolija, dubine tržišta, transakcija, indeksa, mogućnosti izvoza svih podataka koje aplikacija pruža u realnom vremenu posebno će oduševiti investitore na SASE-u, a naročito zbog novog koncepta korištenja koji je sada vremenski baziran na pre-paid osnovi umjesto na mjesečnoj pretplati.

To znači da je sada moguće pretplatiti se na broj sati korištenja Trading Observer Desktopa. Cijena korištenja jednog sata Trading Observer Desktopa je tri KM, a pretplatnici mogu kupiti željeni broj sati i koristiti ih prema potrebi.