Promet Banjalučke berze za 63 posto manji u odnosu na 2007.

F
FENA
29.12.2008. u 15:22
0
0
Promet Banjalučke berze za 63 posto manji u odnosu na 2007.
0
Promet Banjalučke berze za 63 posto manji u odnosu na 2007.
Banjalučka berza je u ovoj godini ostarila promet od oko 269 miliona KM, što je za 63 posto ili 473 miliona KM manje nego u 2007. godini, saopćio je danas direktor ove berze Milan Božić.
On je podsjetio da je od druge polovine 2007. i tokom cijene 2008. pesimizam bio osnovna karakteristika svih tržišta kapitala, sa sve pristunom krizom koja je krenula iz SAD-a i proširila se na sva razvijena tržišta kapitala.

- I tržište kapitala RS-a nije bilo izuzetak po tom pitanju i u punoj mjeri je slijedilo događanja na drugim tržištima u regiji, čime su uslovljeni i negativni rezultati poslovanja, rekao je Božić na pres-konferenciji sumirajući ostvarane rezultate u ovoj godini.

Tokom godine značajno su pali indeksi Banjalučke berze, pa je indeks BIRS izgubio na vrijednosti za 60,5 posto, indeks FIRS za 76,5 posto, tako da tržišna kapitalizacija Banjalučke berze iznosi 3,6 milijardi KM.

Kada je u pitanju ova godina, najveći promet je ostvaren u decembru s preko 52 miliona KM, prvenstveno kao rezultat transakcije s akcijama NLB Razvojne banke.

Na redovnom trgovanju ostvaren je promet od oko 101 milion KM, a najtrgovanije akcije u ovoj godini su one Telekoma Srpske sa 14,3 miliona KM.

- U ovoj godini značajan je promet obveznicama RS-a i općina koje su uvrštene na Berzu, a najveći promet ostvaren je s obveznicama stare devizne štednje od 7,2 miliona maraka, koje su najsigurnije ulaganje, rekao je Božić.

Kao veoma značajnu, on je izdvojio prvu emisiju akcija jednog privatnog preduzeća "Fratello trade" na Banjalučkoj berzi.

U narednoj godini, Banjalučka berza stavit će naglasak na razvoj korporativnog upravljanja kako bi se vratilo povjerenje investitora u tržište, zatim na javnu ponudu akcija, a učestvovat će u projektu formiranja zajedničkog berzanskog indeksa BiH, te očekuje nastavak predstavljanja firmi i dalju saradnju s regionalnim berzama.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: