Berza
0

Porasle cijene japanskih dionica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Tokijskoj su berzi cijene dionica danas snažno porasle, dok je tečaj dolara naglo skočio u odnosu na jen, nakon što je centralna japanska banka (BOJ) smanjila ionako vrlo nisku ključnu kamatnu stopu, nastojeći potaknuti rast tamošnjeg gospodarstva.

To je prvo smanjenje kamate BOJ-a od decembra 2008. godine, što pokazuje da je centralna banka zabrinuta zbog usporavanja oporavka japanskog gospodarstva, pritisnutog jačanjem jena i deflacijom.

Istaknula je i to da će ključnu kamatu držati na razini od nula posto sve dok se na pojave naznake stabilnosti cijena, prenose mediji.

Bankarski div Mitsubishi UFJ Financial Group skočio je 2,4 posto, dok su japanski izvoznici Canon i Honda Motor bili na dobitku 0,4, odnosno 0,3 posto.

Na berzi u Sydneyju dionice su uglavnom padale nakon što je australska centralna banka peti mjesec zaredom zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenu peti mjesec zaredom.

Commonwealth Bank of Australia skliznuo je 0,6, dok je Westpac Banking Corp izgubio 0,9 posto. Rudarski div BHP Billiton je posrnuo 1,3 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI zabilježio je malu promjenu te je dan završio na vrijednosti od 127,11 bodova.

Japanski indeks Nikkei 225 uzdignuo se 1,47 posto, hongkonški Hang Seng je oslabio 0,15, dok je južnokorejski indeks Kospi skliznuo 0,02 posto.