Berza
0

Pale cijene dionica na Wall Streetu, Bernanke razočarao

FENA
Na Wall Streetu jučer su cijene dionica pale, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da još nije vrijeme za dodatne poticajne mjere privredi, što je razočaralo ulagače.

Drugoga dana svjedočenja u Kongresu Bernanke je, kako prenose agencije, kazao da će centralna banka biti spremna ubrizgati dodatna sredstva u finansijski sistem ako se situacija u ekonomiji pogorša. Međutim, u svom izvještaju istaknuo je i da to vrijeme još nije došlo.

Dan prije, slične Bernankeove komentare ulagači su shvatili kao najavu novih mjera za poticanje privrede, pa su cijene dionica porasle. No, jučer je ta nada splasnula.

Ulagače zabrinjavaju i neuspješni pregovori između Bijele kuće i Kongresa o smanjenju budžetskog deficita i povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja.

Nakon Moody'sa dan prije, jučer je i agencija Standard & Poor's upozorila da bi mogla smanjiti vrhunski 'AAA' kreditni rejting SAD-u, ako se političari u Washingtonu ne dogovore o razini zaduživanja do krajnjeg roka 2. augusta.

Zbog toga ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati JPMorgan Chasea nisu osobito ohrabrili ulagače. Cijena dionice te banke porasla je 1,8 posto, ali to je bila i jedina dionica u S&P-ovom indeksu finansijskog sektora koja je dobila na vrijednosti.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Googlea skočila je više od 12 posto jer je taj internetski div svojim odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima iznenadio i najveće optimiste.