biznis
0

Pad dionica na Wall Streetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija izazvali sumnje u mogućnost daljnjeg rasta tržišta.

Dow Jones Industrial Average ostao je nepromijenjen na 12.807 bodova, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,34 posto, na 1.356 bodova, a Nasdaq Composite 0,78 posto, na 2.841 bod.

Nakon što su dvije sedmice bolji od očekivanja poslovni rezultati kompanija poticali rast cijena dionica, zbog čega su vodeći indeksi dosegnuli najviše razine u tri godine, posljednjih su dana zaredali slabiji kvartalni izvještaji.

Ulagače je jučer razočarao Pfizer, koji je u prvom tromjesečju ostvario rezultate slabije nego što su neki prognozirali i smanjio procjene prihoda u cijeloj ovoj godini. Cijena dionice najveće svjetske farmaceutske kompanije pala je gotovo 3 posto.

Cijena dionice Sears Holdinga potonula je oko 10 posto, nakon što je taj trgovački lanac najavio gubitak u prvom tromjesečju.

"Dosad je sezona poslovnih izvještaja bila odlična, ali na horizontu nema puno toga što bi potaknulo daljnji rast cijena dionica. Ulagači strahuju da je tržište malo pregrijano, pa su se odlučili na dobitonosnu prodaju", kaže direktor u kompaniji OakBrook Investments Peter Jankovskis, prenose agencije.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio i energetski sektor, jer je terminska cijena nafte pala više od 2 posto. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 2,4 posto.

Međutim, nisu svi poslovnaiizvještaji jučer bili loši. Dionica General Motorsa poskupila je 2,5 posto, nakon što je kompanija izvijestila da je u aprilu prodala 26 posto vozila više nego u istom lanjskom razdoblju.

Cijena dionice Alcoe skočila je 2,6 posto, jer su se na tržištu proširile glasine da je australski rudarski div Rio Tinto zainteresiran za kupnju najvećeg američkog proizvođača aluminija.