{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pad indeksa na svjetskim tržištima, skočile cijene zlata i nafte

3.3.2014. u 22:10
23
22
Pad indeksa na svjetskim tržištima, skočile cijene zlata i nafte
23
Pad indeksa na svjetskim tržištima, skočile cijene zlata i nafte
Svjetska tržišta zabilježila su danas pad usred rastuće krize nastale posljednjim dešavanjima u Ukrajini.
U Londonu FTSE 100 zatvoren je s padom od 1,5 posto dok su tržišta u Evropi zabilježila pad indeksa od 3,5 posto. Istu sudbinu danas su imala i tržišta u SAD-u.

Razmjena na moskovskoj berzi pala je za 11 posto, javlja BBC

No, cijena zlata, koje je tradicionalno sigurno utočište, skočila je za 2,5 posto, te održava status rasta već četvrti mjesec. Cijena nafte porasla skoro kao zlato, pritom da troškovi Brentove sirove nafte iznose 112 dolara po barelu. Švicarska i Njemačka također su dobile zahtjeve za povećanje cijena nafte.

Povećanje cijene nafte od 2,6 dolara izazvalo je zabrinutost među investitorima da bi sankcije mogle bite nametnute Rusiji koja je jedan od velikih globalnih proizvođača energije.

BBC-jev ekonomista Andrew Walker kazao je kako Evropa ima najbliže ekonomske veze s Rusijom i najveći je kupac nafte i gasa. Situacija je neizvjesna za svjetska tržišta i niko ne zna kako će se situacija odvijati u narednim danima.

Ruska centralna banka podigla je kamatnu stopu sa 5,5 posto na 7 posto u pokušaju da podrži svoju valutu, rublja koja je doživjeli oštar pad nešto ranije.

Zamjenica guvernera Centralne banke Rusije Ksenia Yudayeva kazala je kako će kamatna stopa biti povećana ponovo ukoliko bude potrebno, te da će se poduzeti i druge mjere kako bi se rublja zaštitio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: