Berza
0

Pad dionice BH Telecoma za 6,51 %

Sarajevo-x.com
Ako smo se pitali može li biti gore, danas se potvrdilo da može. Pad kursa dionice BH Telecoma (SASE: BHTSR) od preko 6,5 % dovoljno govori o današnjoj slici na Sarajevskoj berzi.

Ukupan promet iznosio je 584.468 KM i u konkurenciji je za najniži u posljednjih godinu dana. U ostvarenju prethodnog iznosa najviše su učestvovali Energopetrol (SASE: ENPSR) i Bosnalijek (SASE: BSNLR).

Konačan rezultat trgovanja dionicama osam emitenata iz sastava SASX-10, je pad vrijednosti ovog indeksa za 2,21 %. Tome su najviše doprinijeli već spomenuti BH Telecom sa srednjim kursem 43,55 KM, zatim JP Elektroprivreda HZHB (SASE: JPEMR) s padom kursa od 4,24 % te Fabrika Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR), čija dionica je pala za 1,66 posto. Dionica ABS Banke je skoro zadržala prethodnu cijenu, dok se dionicama sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR) i Sarajevo-osiguranja (SASE: SOSOR) uopšte nije trgovalo.

Pad cijene dionice Herbos fonda od 6,15 % (SASE: HRBFRK2) te Prevent Investa za 3,90 % (SASE: PVNFRK3) gurnuli su BIFX nadolje za 1,68 %. Uz najveći promet, dionica Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3) je ponovo izgubila na vrijednosti. Ovaj put za 1,78 procenata, te je srednji kurs dionice ovog fonda 14,02 KM. Blagi rast kursa uz slab promet imale su dionice Fortune (SASE: FRTFRK1) i Naprijeda (SASE: NPRFRK2).

Značajan rast kursa ponovo je ostvarila dionica Feringa iz Gračanice (SASE: FRNGRK1), te je danas dostigla cijenu 10 KM, što je u odnosu na prethodno trgovanje više za 23,30 %. Ipak, znatno veći je broj emitenata, čije su dionice zabilježile dvocifren pad. Dionica Elektrobosne (SASE: EBOSR) je pala za 27,54 %, dok su Natron (SASE: NTRNRK3) i ŠIP Stupčanica (SASE: SPSORK2) izgubili 16,17% od vrijednosti dionice.

Piše: Aida Karić - SEE Investment Solutions d.o.o.