Berza
0

Odluka o prodaji državnog kapitala u "Bosnalijeku" putem berze

FENA
Vlada FBiH donijela je odluku o pokretanju procedure za prodaju putem berze državnog kapitala u Privrednom društvu "Bosnalijek" d.d. Sarajevo. Postupak privatizacije provest će Agencija za privatizaciju u FBiH na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira.

Vlada je donijela i Odluku o prestanku važenja Odluke o dijelu državnog kapitala u ovoj kompaniji koji se izuzima od privatizacije, a realizirat će je Agencija za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Vlada FBiH danas je, također, donijela Odluku o davanju saglasnost na Sporazum o strateškom partnerstvu i zamjeni duga Bosne i Hercegovine prema Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji za udio u državnom kapitalu u "Bosnalijeku" d.d. Sarajevo, te ovlastila federalne ministre finansija i energije, rudarstva i industrije da potpišu ovaj dokument.

Riječ je o dugu BiH po osnovu libijskog kredita iz 1991. godine.

Kroz razgovore koji su prethodili definiranju teksta Ugovora, libijska strana prihvatila je prijedloge da u roku od pet godina dionice "Bosnalijeka" ne mogu biti prodavane, te da ovaj dokument predstavlja izraz strateškog i partnerskog odnosa.

Uz to, postignuto je da dug od 18.000.000 dolara bude sveden na 12,9 miliona dolara.