Nakon porasta na berzi u Tokiju
0

Nakon dva dana pada evropske dionice jutros u porastu

FENA
Na evropskim berzama cijene dionica jutros su porasle nakon dva dana pada jer je ulagače ohrabrilo labavljenje monetarne politike u Japanu kako bi se potaknuo rast tamošnje privrede.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 ojačao 0,5 posto, na 1117 bodova, nakon što je u prethodna dva dana pao oko 0,7 posto. Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC bili su u plusu između 0,4 i 0,7 posto.

Japanska centralna banka odlučila je povećati svoje programe za kupnju imovine, kako bi povećala likvidnost na finansijskim tržištima i tako potaknula rast trećeg po veličini svjetske privrede.

Ulagači su pozitivno reagirali na taj, posljednji u nizu monetarnih poticaja, nakon što su kupnju obveznica već prije najavili američki Fed i Evropska centralna banka.

"Tržište je zbrinuto zbog usporavanja kineske privrede i uticaja toga na ostale globalne ekonomije. Činjenica da i Japan kani odigrati svoju ulogu u poticanju rasta pozitivna je za tržišta", kaže analitičar u Hargreaves Lansdownu Keith Bowman.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros skočio 1,2 posto, na 9232 boda, najveći nivo u četiri mjeseca.