Berza
0

Najveći promet obveznicama stare devizne štednje

Sarajevo-x.com
Ukupan promet zadnjeg dana trgovanja ove sedmice iznosio je 244 hiljade KM. Zasluga za najveći dio prometa (42%) pripada obveznicama FBiH stare devizne štednje serije F (SASE: FBIHKF), kojim se trgovalo po prosječnom kursu 78,5% nominalne vrijednosti.

Na drugom mjestu po veličini prometa su dionice emitenta Usora d.d. Jelah (SASE: USRJR) kojim se trgovalo u vrijednosti od 52 hiljade KM. Pad vrijednosti zabilježen je kod dva indeksa i to: SASX-30 je izgubio 0,47% svoje vrijednosti dok je Indeks investicionih fondova BIFX oslabio za 0,13%. SASX-10 je povećao svoju vrijednost za 1,11% i sada iznosi 876,63 indeksna poena.

Od dionica koje ulaze u sastav SASEX-10 najveći rast kursa od 6,03% ostvarile su dionice sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR) i dostigle cijenu od 25,50 KM, dok je BH Telecom (SASE: BHTSR) povećao svoju vrijednost za 0,07%. Dionicama IK banke (SASE: IKBZRK2) se trgovalo po nepromjenjenom kursu od prethodne trgovine, a negativno kretanje cijene je zabilježeno kod dionica Bosnalijeka (SASE: BSNLR) pad 0,65% i dionica Energopetrola (SASE: ENPSR) pad 0,48%.

Na kotaciji fondova se i danas trgovalo sa samo dva fonda. Najveću trgovinu su ostvarile dionice Herbos fonda (SASE: HRBFRK2) kojim se trgovalo po 6 KM, sto predstavlja povećanje kursa od 3,45% u odnosu na prethodnu trgovinu. Dionice Crobih fonda (SASE: CRBFRK1) su ovaj put, sa cijenom 5,04 KM, ostvarile pad vrijednosti od 4,91%, u simboličnoj trgovini od 20 dionica.

Autor: Sanja Jokić, SEE Investment Solutions d.o.o.