Berza
0

Najveći promet dionicama BH Telecoma

Sarajevo-x.com
Današnji promet na Sarajevskoj berzi iznosio je 326.627 KM. Najviše se trgovalo dionicama BH Telecoma (SASE: BHTSR) čiji promet je činio 42% ukupne trgovine. Sva tri indeksa su izgubila na vrijednosti i to: BIFX 0,56%, Indeks slobodnog tržišta 0,07% dok je SASX-30 izgubio 0,04% svoje vrijednosti.

Od emitenat koji ulaze u sastav SASX-10, trgovalo se dionicama samo šest emitenata. Kao što je već spomenuto najlikvidnije su bile dionice BH Telecoma (SASE: BHTSR) koje su ostvarile rast kursa od 0,23%, dok je navjeći rast od 0,78% zabilježile dionice Bosnalijeka (SASE:BSNLR) koje su dostigle cijenu 13,19 KM. Rast kursa od 0,02% ostvarile su dionice Energoinvesta (SASE: ENISR) ali sa skromnim prometom od 202 dionice. Najveći gubitnik je bila IK Banka (SASE:IKBZRK2) koja je izgubila 1,47% svoje vrijednosti, a slijede sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) sa padom kursa 0,44% i Fabrika duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) sa padom od 0,42%.

Na kotaciji investicionih fondova trgovalo se sa samo tri fonda od kojih nijedan nije imao pozitivan rezultat. Najlikvidnije su bile dionice Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3) čiji promet je iznosio čak 74% ukupne trgovine na ovom segmentu. Najveći pad kursa 4,92% zabilježile su dionice Crobih fonda (SASE: CRBFRK1) dok su već spomenuti fond Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) i fond Prof Plus (SASE: PRPFRK2) izgubili 0,57% svoje vrijednosti.

Autor: Sanja Vidaković, SEE Investment Solutions d.o.o.