Berza
0

Najuspješnija godina u historiji Sarajevske berze

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji promet na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira iznosi oko 1,3 milijarde konvertibilnih maraka, što je za skoro 100 posto ili 650 miliona konvertibilnih maraka više nego godinu dana ranije, kada je ukupno trgovanje na SASE iznosilo 654 miliona KM.

Godišnje rezultate SASE prezentovali su direktor SASE Zlatan Dedić i izvršni direktor trgovanja i nadzora Almir Mirica na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u "Unitic“ poslovnom centru u Sarajevu.

Sarajevska berza je počela sa rekordnim prometima u prvoj polovini 2007. dok je u drugoj polovini na bh. tržište kapitala utjecala politička situacija u regiji, posebno situacija na Kosovu, ali i politička situacija u BiH izazvana pregovorima oko parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, kao i pojedine političke izjave utjecajnih političkih lidera. Uprkos tome SASE je u ovoj godini uspjela da ostvari pozitivne i rekordne rezultate, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

Osim uspješnog poslovanja SASE je implementirala veliki broj projekata, a posebna pažnja je posvećena edukaciji građana o tržištu kapitala i privlačenju stranih investitora. Berza je izdala brošure pod nazivom "Vodič kroz SASE“ i "Investor's guide“, organizovala serijal emisija na FTV-u o tržištu kapitala i berzanskom poslovanju, a uveli su i info liniju za građane i novu verziju berzanskog trgovačkog sistema pod nazivom BTS verzija 1.8.

Dodjela priznanja najuspješnijim brokerskim kućama u Federaciji BiH i 2. međunarodna konferencija SASE, koja je privukla veliki broj stranih investitora i stručnjaka iz regije i Evrope, su događaji koji su obilježili proteklu godinu, bar što se tiče tržišta kapitala u BiH, a na godišnjoj skupštini Federacije evropskih berzi (FESE - Federation of European Stock Exchanges) održanoj 22.novembra u Briselu primljena je u korespondirajuće članstvo ove organizacije.

SASE je potpisala ugovor sa jednom od najvećih svjetskih kuća za medijsko izvještavanje o poslovnim i finansijskim tokovima Bloomberg (SAD) te investitori mogu pratiti dešavanja na Sarajevskoj berzi putem Bloomberg TV-a, Bloomberg radio stanice, internet portala www.bloomberg.com, Bloomberg Professional radne stanice te putem periodičnih printanih materijala.

Zlatan Dedić, direktor SASE izjavio je da očekuje u narednom periodu stabilnije prilike na tržišta kapitala između ostalog i zbog Memoranduma o partnerstvu koji su ovih dana u Skoplju potpisale Zagrebačka, Beogradska, Ljubljanska i Makedonska berza, a u januaru se očekuje da će ovaj sporazum potpisati i Banjalučka, Sarajevska, Montenegro i NEX Podgorica. Očekuje se da će ulazak u partnerstvo sa berzama iz regije dovesti nove investitore na tržište kapitala u BiH.