Berza
0

Lakić: Potpisivanje SSP-a nije značajnije uticalo na tržište kapitala

FENA
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom nije značajnije uticalo na rast prometa na Banjalučkoj berzi.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić je u izjavi Feni podsjetio na prošlu godinu kada je sama najava parafiranja Sporazuma davala pozitivne signale tržištu i cijene akcija su nakon toga imale rast.

„Međutim, ovaj put i nakon najava i samog čina potpisivanja Sporazuma nije bilo nekih značajnijih promjena na tržištu“, rekao je Lakić.

On je naveo da trenutnim stanje u pogledu prometa koji se ostvaruje i kretanja cijena akcija na Banjalučkoj berzi nisu zadovoljne ni institucije tržišta kapitala niti oni koji investiraju.

Napominjući da i Banjalučka berza dijeli sudbinu regionalne i globalne krize na tržištima kapitala, Lakić je kazao da je u junu redovan dnevni promet ostvaren na toj berzi iznosio oko 600.000 KM, dok je ukupan prosječan dnevni promet iznosio oko 1,2 miliona KM, što je više nego prethodnih mjeseci, ali još ispod očekivanja.

Pad vrijednosti indeksa Banjalučke berze od početka godine iznosi 31 posto, što je, dodao je, jednako prosjeku koji bilježe i berze u regionu, ako se zna da su berze u Hrvatskoj i Sloveniji imale sličan pad vrijednosti akcija.

Kako bi privukli strane investitore, Lakić je za naredni period najavio kreiranje zajedničkog indeksa u koji će biti uključene kompanije svih berzi u regiji i zajedničkog portala na kojem bi investitori na jednom mjestu mogli da vide sve važnije informacije sa svih regionalnih berzi.