Značajna odluka
25

Kompanija ASA Finance na Sarajevskoj berzi prodaje 30.000 obveznica

B. R.
Sarajevska berza (SASE) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevska berza (SASE) (Foto: I. Š./Klix.ba)
ASA Finance, članica ASA Grupacije, specijalizovana za finansijsko i investicijsko savjetovanje, najavljuje emisiju dugoročnih obveznica putem Sarajevske berze (SASE).

Kako su saopćili iz ASA Financea, skupština emitenta je usvojila odluku o emisiji 30.000 dugoročnih obveznica nominalne vrijednosti na dan dospijeća od 1.000 KM za jednu obveznicu, ukupne vrijednosti emisije od 30 miliona KM. Upis obveznica počinje 1. juna ove godine i trajat će do 30. juna 2024.

Obveznice se emituju uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od pet posto, a glavnica će se isplatiti jednokratno na dan dospijeća za pet godina dok će isplata kamate biti kvartalna, počevši od dana donošenja rješenja Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine o uspješnosti emisije.

Kao nosilac razvoja finansijske divizije ASA Grupacije, ASA Finance posjeduje, kako su napomenuli, dionice i udjele u bankama, osiguravajućim društvima, fondovima i drugim ulaganjima u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Ova kompanija većinski je vlasnik ASA Banke i ASA Central Osiguranja.

"Emisijom obveznica napravili smo iskorak u našem poslovanju, nudeći nove modele ulaganja i razvoja projekata iz oblasti zdravstvenog sektora i obnovljive energije, što smatramo ključnim za dugoročni uspjeh i pozitivan utjecaj na društvo i okoliš. Kao dio globalne kompanije s prisustvom širom svijeta, prepoznajemo i primjenjujemo održive trendove poslovanja, kreirajući povoljan ambijent za nove investicije u Bosni i Hercegovini", poručili su iz ASA Financea.

Podsjetili su da je sva ostvarena dobit od osnivanja do danas reinvestirana u nastavak rasta i unapređenje poslovanja te da je ASA Grupacija zahvaljujući tome danas, kako su konstatovali, pokretačka snaga bh. društva.

"Obveznice se emituju javnom ponudom bez prava preče kupnje za bilo koju kategoriju investitora", navedeno je u javnom pozivu.

ASA Grupacija je jedna je od vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini i lider u oblasti finansija i zdravstva s 20 kompanija članica iz različitih industrija, koje zajedno imaju 2.144 zaposlenika. Zahvaljujući, kako su naveli, poduzetničkoj viziji vlasnika, inovativnosti i predanosti tima te kontinuiranim ulaganjem, ASA Grupacija je kroz tri decenije postala sinonim za stabilnost i prosperitet.

Kao dio globalne kompanije s prisustvom širom svijeta, Grupacija prepoznaje i primjenjuje održive trendove poslovanja, stvarajući povoljan ambijent za nove investicije u Bosni i Hercegovini.