Berza
0

Jen i funta skuplji na svjetskim berzama

FENA
Cijene akcija na svjetskim efektnim berzama u četvrtak su opale jer tmurni ekonomski pokazatelji i loše korporacijske zarade ukazuju na krizno stanje globalne privrede, dok je na deviznim tržištima zabilježen skok jena prema euru i dolaru, nakon što su investitori pohrlili da ulažu u sigurnije japanske hartije od vrijednosti.

Poslije odluke Engleske banke (BoE) da svoju baznu kamatu snizi za 50 procentnih poena, na historijski minimum od jedan i po posto, uvećan je i kurs funte prema dolaru i euru, jer se očekuje da bi veoma ranjiva otočna ekonomija mogla, koliko-toliko, da se oporavi nakon najnovijeg smanjenja cijene zaduživanja, u cilju podizanja raspoloženja investitora.

Najnovije procjene o stanju na američkom tržištu rada su vrlo nepovoljne i prema svemu sudeći Sjedinjene Drćave su u prošloj godini izgubile oko 2,4 miliona radnih mjesta, što je iznad svih prethodnih očekivanja, ističe se u izvještaju agencije Bloomberg.

Profiti poznatih korporacija u SAD-u i Evropi su opadajući, a u takvoj poslovnoj klimi danas je japanski Nikei indeks smanjen za blizu četiri posto, dok je panevropski indikator FTSEurofirst 300, koji mjeri prosječnu vrijednost akcija najboljih kontinentalnih kompanija, izgubio 0,9 posto ranije vrijednosti, tokom ranog popodnevnog poslovanja na efektnoj berzi u Londonu.

Globalni indeks akcija - MSCI istovremeno je bio u padu od 1,1 posto, a u minusu su tokom početne trgovine bila i sva tri tehnička pokazatelja kretanja cijena dionica na njujorškom Wall Streetu - Dow Johns, Standard i Poors i Nasdaq

Tokom proteklih sedam dana vodeći svjetski indeksi akcija su ojačali, ali su u četvrtak, nakon niza loših ekonomskih novosti, opet krenuli silaznom putanjom, ocjenjuju tržišni eksperti u New Yorku, čije je mišljenje prenijela agencija Bloomberg.

Funta sterlinga je na deviznoj berzi u Londonu skočila dva centa, na 1,5247 dolara, a ojačala je do trosedmičnog maksimuma prema euru, navodi se u izvještaju Reutersa.

Euro je na njujorškoj berzi ojačao minimalnih 0,6 posto prema američkom takmacu i kotirao je nešto više od 1,37 dolara, dok je jen na istom tržištu vrijedio 125,05 za euro i 91,14 za dolar.

Usprkos današnjem usponu eura prema dolaru, stručnjaci banke UBS preporučili su svojim klijentima da prodaju pozicije iskazane u zajedničkoj valuti 16 članica zone eura, jer je evropska privreda u sve lošijem stanju, a kraj takve tendencije za sad se ne nazire.

U Njemačkoj, kao i u cijeloj zoni eura se povećava nezaposlenost i pogoršava raspoloženje investitora, što ukazuje da bi privredna recesija u 2009. mogla širom Evrope biti još dublja nego što se potkraj minule godine očekivalo.

To su loše vijesti za vlasnike hartija od vrijednosti, zaključio je jedan berzanski stručnjak u Londonu.