Rizična imovina
26

Haos na berzama zbog koronavirusa: Evropske i američke dionice zabilježile historijski pad

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Američke dionice drastično su pale danas nakon što je predsjednik Donald Trump zabranio putovanja iz Evrope u SAD kao njegov odgovor na pandemiju koronavirusa. Istovremeno, zabilježen je i najveći pad dionica u historiji evropskih tržišta, čak 11,5 posto.
Wall Street time je zabilježio svoj najgori dan od 19. oktobra 1987. godine, također poznat kao "crni ponedeljak".

S&P 500 (SPX) je pao 9,5 posto, dok je Dow (INDU) pao 2.353 boda, ili gotovo 10 posto. Time je ovaj pad Dowa ujedno i njegov najgori dan od "crnog ponedjeljka" prije 33 godine. Nasdaq Composite (COMP) pao je 9,4 posto.

Evropska centralna banka obećala je povećati kupovinu obveznica i dodati olakšice za regionalne zajmodavce. Središnja banka razočarala je ulagače nadajući se daljnjem snižavanju ionako historijski niskih kamatnih stopa.

Uprkos tome, dionice su drastično pale, posebno u Italiji.

Evropske razmjene su ponovo pale na crveno nakon akcija Evropske centralne banke koja je obećala povećati kupovinu obveznica. Londonski FTSE 100 (UKX) pao je 10,9 posto, njemački DAX (DAX) je oslabio 12,2 posto, a francuski CAC 40 bilježi pad od 12,3 posto. Italijanski referentni indeks akcija zatvoren je sa padom od 17 posto, a evropski indeks Stoxx 600 pao je više od 11 posto, što je njegov najgori dan na rekordnom nivou. Zaključio je trgovanje na 294,93 boda, što znači da je od sredine februara oslabio gotovo za trećinu. Istovremeno, pokazatelj straha na tržištima porastao na najviši nivo od finansijske krize 2008. godine.

Australijski S&P / ASX 200 potonuo je 7,4 posto, a Shanghai Composite Index (SHCOMP) dan je završio sa padom od 1,5 posto. Hong Kongski indeks Hang Seng (HSI) pao je 3,7 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks (KOSPI) zatvorio dan sa padom od 3,9 posto.