Berza
2

Božić: Saradnja Banjalučke i Sarajevske berze u multilateralnoj kompenzaciji

FENA
Milan Božić
Milan Božić
Na Banjalučkoj berzi ove godine je ostvaren promet od oko 620 miliona KM, što je za 11 posto više nego lani, ali je nastavljen dosadašnji trend da najveće učešće u prometu imaju obveznice RS-a.

Direktor Berze Milan Božić ističe da nisu zadovoljni tržištem akcija emitenata te da na poboljšanju treba da rade sve institucije u RS-u kako bi akcionarstvo ponovo bilo aktuleno, za razliku od dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti.

Najavio je i saradnju sa Sarajevskom berzom u multilateralnoj kompenzaciji kako bi se obaveze privrednih subjekata istovremeno mogle „prebiti“ i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH u znatno većem izosu.

Za narednu godinu planirano je, kaže, više projekata s ciljem razvoja tržišta kapitala, među kojima je i projekt elektronske mjenice, s namjerom da se inkorporira u sistem multilateralne kompenzacije.

"S obzirom na to da bi se mjenica izdavala u elektronskom obliku, bilo bi lako njeno prenošenje, a isto tako realizacija mjenice bi mogla biti automatska, odnosno iz sistema za multilateralne kompenzacije bi se po dospjeću mjenica mogla slati na izvršenje kod banaka gdje je otvoren glavni račun", pojasnio je Boži,ć ističući da bi taj projekt imao doprinos u smanjenju nelikvidnosti privrede.

Banjalučka berza u narednoj godini planira i da se uključi u regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrijednosti "See link".

"Naša softverska rješenja će se koristiti i u Crnoj Gori i u Makedoniji, a trenutno pregovaramo i sa nekoliko brokerskih kuća iz Srbije koje su spremne da preuzmu naša softverska rješenja koja će omogućiti da se u realnom vremenu investitorima sa lokalnog tržišta, posredstvom lokalne brokerske kuće, ponude i hartije od vrijednosti svih zemalja koje su učesnice u ovom projektu", rekao je Božić.