Berza
0

Azijske berze oslabile, uzlet eura zaustavljen

FENA
Na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjavaju slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u Kini.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7.30 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,8 posto.

U Australiji su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio na gubitku 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 0,9 posto.

Od početka jutrošnjeg trgovanja na azijskim se berzama cijene dionica u minusu jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad berzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko velikih američkih kompanija.

Gubici na azijskim tržištima ponešto su smanjeni nakon vijesti da je aktivnost u kineskom industrijskom sektoru u oktobru ojačala najviše u posljednjih sedam mjeseci, što je još jedan signal da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilizira, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Međutim, ulagače zabrinjava rast kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca jer tamošnja središnja banka već treći dan zaredom nije ubrizgala svježi novac na tržišta. To pokazuje, kažu analitičari, da su monetarne vlasti zabrinute zbog rasta rizičnih kreditnih plasmana, pa ne kane poticati taj trend.

"U oktobru je u Kini potražnja za novcem velika jer građani moraju platiti poreze, a banke odvojiti rezerve na račune središnje banke. Mislim da ulagači primjećuju da je kineska središnja banka već zaoštrila monetarnu politiku jer ne prodaje juane, pa im tečaj raste", kaže Hong Hao, strateg u Bank of Communications International Securities.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike usporilo rast kreditiranja, a time i rast kineskog gospodarstva. A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao, nakon što je jučer njegova cijena prema euru pala na najnižu razinu u dvije godine.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3785 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3793 dolara, što je njegova najviša razina od novembra 2011. godine.

No, stabilizacija dolara nije posljedica njegove snage, nego opreza ulagača zbog moguće intervencije, barem verbalne, Europske središnje banke. Snažan euro mogao bi, kažu analitičari, naštetiti krhkom oporavku gospodarstva eurozone jer na taj način evropski izvozni proizvodi postaju manje konkurentni na svjetskom tržištu.

"Tečaj eura prema dolaru na novim je najvišim razinama u ovoj godini, pa se nameće pitanje kakav će biti odgovor ECB-a", kazao je Chris Turner, strateg u banci ING. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 97,35 jena, kao i jučer u ovo doba.

Ni tečaj eura prema 'japancu' ne oscilira značajnije, pa se kreće u jučerašnjem rasponu od 133,90 na 134,20 jena. Nakon što je jučer pala za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku ojačala 50-ak centi, na 97,35 dolara po barelu.