Obećano vs ispunjeno
30

Beograd na vodi: Osporavani projekt koji je Vučića doveo na vlast ili realnost

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Projekt "Beograd na vodi" je najosporavanija priča i obećanje koje je aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dovelo na vlast. Vučić je građanima Srbije obećao svjetski centar u koji će biti uložene milijarde i gdje će biti zaposleno na hiljade ljudi. A da li je išta od obećanog urađeno pokušala se uvjeriti ekipa portala Klix.ba.

Vučić je prije nešto više od četiri godine građanima Srbije najavio mega projekt koji će se graditi arapskim novcem. Svjetla visokih nebodera bila su vodilja Vučićevih obećanja građanima, što su njegovi politički neistomišljenici oštro kritikovali.

Beograd na vodi, luksuzni stambeno-poslovni kompleks u izgradnji, trenutno je najveći graditeljski poduhvat u glavnom gradu Srbije. I tačno je da je zaposlen znatan broj ljudi u građevinskom sektoru. BW Residences, prva izgrađena zgrada u sklopu ovog kompleksa već je dobila prve stanare, a ekipa portala Klix.ba posjetila je najekskluzivniju beogradsku lokaciju u nastajanju.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Beograd na vodi (Beograd Waterfront) je zajedničko preduzeće kompanije Eagle Hills iz Abu Dhabija koja ima 68 posto akcija i Vlade Srbije kojoj pripada 32 posto akcija. Realizacija projekta započela je 2015. godine kada je postavljen kamen temeljac za zgradu BW Residences koja je 1. jula ove godine dobila prve stanare.

Ovo elitno naselje prostire se na milion kvadrata ukupne površine. Beograd na vodi nalazi se na jedinstvenoj lokaciji, u srcu Beograda i na obali rijeke Save.

Za sada je otvoren tek dio Sava promenade, no šetnja ovim dijelom Beograda na vodi nudi jedinstven doživljaj i uveliko nagovještava izgled života u ovom naselju. Zamišljeno je da Sava promenada bude mjesto na kojem će biti organizovani različiti događaji.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Projekt Beograd na vodi je mješovite prirode, govore nam investitori, i sastojat će se od stambenog dijela, hotelskog dijela, odjela za maloprodaju, kulturnih i obrazovnih institucija te javnih površina. U sklopu javnih površina otvorena je Sava promenada koja se trenutno prostire na 800 m, a po završetku projekta bit će duža za još jedan kilometar. Tri dječija igrališta, teretana na otvorenom, teren za odbojku na pijesku i biciklistička staza prvi su sadržaji koji su otvoreni za javnost na Sava promenadi.

Trenutno su u izgradnji BW Vista i BW Parkview, stambene zgrade koje će pružiti jedinstven životni koncept pored Save. Konstrukcija jedne zgrade već je gotova, a obje trebaju biti useljive sredinom naredne godine.

Osim toga, završeno je postavljanje šipova za Kulu Beograd koja će biti visoka 168 metara, imati će 42 nivoa i 220 stanova. Do jedanaestog sprata Kule Beograd nalazit će se St. Regis Hotel, a od 14. do 39. sprata Kule Beograd bit će smješteni brendirani St. Regis stanovi. Na vrhu će biti restoran i vidikovac.

Najavljeno je da će tržni centar BW Galerija biti otvoren 2020. godine, a prostirat će se na 300.000 kvadratnih metara. Karakteristično je to što će posjetioci zbog providnih krovova koji će propuštati mnogo dnevne svjetlosti i tla koje će ostati prekriveno kaldrmom imati iskustvo "kupovine i šetnje na otvorenom".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Beograd na vodi će, između ostalog, sadržavati i kinosale, prostor za zabavu i djecu te brojne kafiće i restorane duž rijeke Save.

Ipak, koliko će ovaj luksuz "koštati" građane Srbije pokazat će vrijeme, kao i to da li je dobijanje političkih poena na ovakvim projektima opravdano. U razgovoru s pojedinim građanima koje smo sreli nedaleko od samog kompleksa ne uočavamo pretjerano oduševljenje i entuzijazam. Poručuju da vlast prije svega treba poboljšati život običnom čovjeku, kroz veće penzije i plaće, a tek onda se upuštati u grandiozne projekte koji će na kraju običnom stanovniku Srbije biti nedokučivi.