Najbolji šoping centar Evrope
0

FOTO / BBI Centar osvojio nagradu "Restore Award"

FENA
BBI Centar u Sarajevu i Kanton Sarajevo dobili su prestižnu nagradu "Restore Award" za najbolji šoping centar Evrope, koju dodjeljuje žiri Međunarodnog vijeća šoping centara na najvećem takmičenju maloprodajnih objekata u Evropi.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan spoj šopinga, arhitekture, dizajna, te doprinos društvu i sredini u kojoj se centar nalazi. Kantonu Sarajevo nagrada pripada za aktivnu podršku izgradnji BBI Centra.

Direktor BBI Real Estate d.o.o. za nekretnine Sarajevo, koja je vlasnik BBI Centra, Sead Živalj istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu po povratku iz Pariza gdje je priznanje dodijeljeno, da je ove godine za tu nagradu bilo nominirano više od 30 šoping centara, od kojih je 18 ušlo u finale.

"Osvajanje ove nagrade za BBI Centar je izuzetno veliki uspjeh, kao i sam ulazak u finale. Više od dva mjeseca smo pripremali nominaciju, a na značaju nagrada dobija i zbog činjenice da ove godine centri iz Talina, Levekusena i Istanbula nisu nagrađeni", kazao je on.

Živalj je podvukao činjenicu da Međunarodno vijeće šoping centara predstavlja najveću i najznačaniju organizacije te vrste, sa sjedištem u New Yorku i oko 60.000 članova iz cijelog svijeta.

Također smatra posebno važnim što je cjelokupan projekt izgradnje BBI Centra urađen u cijelosti domaćim snagama, podrazumijevajući tu upravljanje, projektiranje, izvođenje radova, pa do komercijalizacije centra. Iz tog razloga, on smatra da je ovo nagrada i za Kanton Sarajevo i cijelu BiH.

Ministar prostornog uređenja i okoliša KS-a Abid Jusić mišljenja je da je riječ o izuzetno važnoj nagradi za lokalnu zajednicu - Kanton Sarajevo i Općinu Centar, ali da prvenstveno pripada arhitekti koji je na pravi način uklopio BBI u centar grada i njegov ambijent.

Arhitekta projekta BBI Centra Sead Gološ ističe da se nagrada dodjeljuje za ponovnu uspostavu urbaniteta u ovom dijelu grada, na mjestu nekadašnje robne kuće "Sarajka", a da su osnovni kriteriji žirija bili finansijski pokazatelji, koncept organizacije šoping prostora te arhitektura.

"Komisiji Vijeća koja je obišla BBI posebno se svidjela upotreba drveta, koje je prostoru dalo toplu notu, kao i izgled galerijskog prostora. Ovo je zaista velika nagrada za nas, a objekt BBI Centra dao je gradu žilu kucavicu i mjesto gdje su se ljudi ponovo počeli okupljati", kazao je on.

Investicija izgradnje BBI Centra iznosila je 70 miliona KM, a otvoren je 6. aprila 2009. godine.