Velika Britanija
0

BBC ukida internet stranice i otpušta 360 radnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska medijska kompanija BBC smanjiće tokom naredne dvije godine budžet za web servise za četvrtinu, ukinuće 180 svojih internet stranica i otpustiće 360 radnika, objavio je u ponedjeljak direktor kompanije Mark Thompson.

Budžet BBC Online će se smanjiti sa 137 miliona funti (160 miliona eura) na 103 miliona funti (120 miliona eura). Na pravljenju internet stranice u BBC-u trenutno radi više od 1.600 osoba, a čitav medijski javni servis ima gotovo 23.000 zaposlenih.

Ukidanja i otpuštanja dio su mjera štednje koje BBC poduzima zbog toga što mu je budžet smanjen za oko 20 posto.

Prošle jeseni rukovodstvo kompanije odlučilo je da na šest mjeseci zamrzne koncesionarske takse.

Kompanija istovremeno preuzima finansiranje emitovanja u inostranstvo BBC svjetskog servisa (World Service), koje je do sada plaćalo ministarstvo vanjskih poslova i neke druge službe.

Osim mjera štednje, internet stranice BBC-a čeka obimna reorganizacija koja treba da dovede do toga da bude specifičniji i da manje konkuriše komercijalnim medijima.

BBC je obećao da će internet strane manje posvećivati sportu, show businessu i poznatim ličnostima, a više se usmjeriti na kulturu, umjetnost i naučne programe.

Ove godine će biti zatvoreno 180 internet stranica koje priprema BBC - naprimjer internet stranica za tinejdžere Switch ili Video Nation namijenjen dokumentarnim programima. Ukinuće se takođe forumi i blogovi. BBC će na internet stranicama više koristiti tehnologije koje, umjesto urednika, automatski dopunjavaju sadržaj strana.

S druge strane trebalo bi da bude ojačan uspješni servis iPlayer, koji je prošle godine koristilo 30 posto više ljudi nego 2009. godine. Na toj internet stranici je moguće presnimiti programe koje je BBC emitovao prethodnih sedam dana, prenosi u ponedjeljak Tanjug.