Postoji 400 godina
81

Bavarska pivara postala ekonomska žrtva pandemije koronavirusa

D. B.
Uprkos pomoći koju pružaju vlade zemalja, pandemija koronavirusa ipak pravi ekonomski haos širom Evrope.

Pivara Werneck u njemačkoj regiji Bavarska ima tradiciju dugu 400 godina, ali je zbog pandemije koronavirusa primorana zatvoriti svoja vrata u septembru tako da će 15 radnika ostati bez posla. Ova kompanija je tako postala još jedna ekonomska žrtva koronavirusa.

"Nedostajat će mi, kao i mojoj porodici. Pivara je dugo prisutna, pivo je bilo na stolu cijelog našeg života. Nedostajat će nam dio našeg identiteta, nedostajat će i cijeloj regiji", izjavila je menadžerica pivare Christine Lang.

Porodični posao je preživio nekoliko ratova i ekonomskih kriza, ali probleme koje je uzrokovala pandemija koronavirusa nije mogao savladati. U proteklim godinama je pivara vodila i žestok rat zbog cijena, a potom se činilo da će se dobra vremena vratiti. Međutim, pandemija je uništila sav posao koji donose festivali i restorani, a pivara Werneck nije jedina žrtva.

"Mnoge pivare prodaju 80-90 posto svog piva restoranima koji su već sedmicama zatvoreni i ne znamo kada će se otvoriti. Bojim se da će to biti u najgorem slučaju u julu i augustu, a mi dotad ne možemo preživjeti", izjavio je Holger Eichele, generalni sekretar Udruženja njemačkih pivara.

Pomoć vlade od 15.000 eura je samo kap u okeanu za mnoge pivare. Ljetni i jesenji festivali su ključni za oporavak, a bez njih će pivare propasti, dok će brojni ljudi ostati bez posla, javlja Euronews.