biznis
0

Bašić: 2007. najuspješnija za BiH u pogledu priliva stranih investicija

FENA
Direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić izjavio je danas da je 2007. bila do sada najuspješnija godina za BiH u pogledu priliva stranih ulaganja, te da postoje realne pretpostavke da se taj pozitivni trend nastavi i u 2008.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, Bašić je istaknuo da u 2007. iznos stranih ulaganja iznosi 1.630 miliona eura i da su za oko tri puta veća u poređenju s najuspješnijim godinama u prethodnom razdoblju. Od tog iznosa oko 40 posto su sredstva od grinfild investicija, dok su oko 60 posto privatizacijska sredstva.

Najveći strani ulagač u BiH u ovoj godini bila je Srbija s uloženih oko 707 miliona eura, a iza nje su Švicarska sa 134 i Rusija sa 132 miliona eura ulaganja. Hrvatska je na četvrtom mjestu sa 123 miliona KM , Austrija na petom sa 104 miliona KM, a Slovenija na šestom sa 62 miliona KM stranih ulaganja.

Bašić je, pored različitih aktivnosti FIPA-e na privlačenju stranih investicija, posebno spomenuo reklamnu kampanju „Enjoy life BiH“, istaknuvši da je to kampanja koja je promovirala BiH kao zemlju bogate turističke ponude i koja je za svoj kvalitet dobila čak 11 svjetskih nagrada.

Bašić je također naglasio da je FIPA od početka godine počela raditi vlastita statistička istraživanja, te da su, prema njegovim osobnim procjenama, domaće investicije u BiH u ovome momentu dva puta veće od inozemnih.

FIPA u narednu godinu, kako je rekao, ulazi s novim sloganom, a to je: „Investirajte u BiH – vašu novu šansu“.

Ukupna strana ulaganja u BiH, prema podacima FIPA-e, od 1994. do decembra 2007. iznose 4,6 milijardi eura.