biznis
0

Barijere razvoju biznisa čekaju rješenje

FENA
Dokument «Barijere razvoju biznisa” koji je sačinila Privredna komora Kantona Sarajevo i podržao poslovni sektor Federacije BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH definiše sto konkretnih problema privrednih subjekata u poslovanju.

Kako je i najavljivano, ovaj dokument poslužit će kao platforma za razgovore s novoizabranim organima vlasti, a u toku je upoznavanje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo, Federacije BiH i BiH o konkretnim prijedlozima i prioritetnim mjerama.

Ključni prijedlozi se odnose na usklađivanje poreza na državnom nivou, rješavanje problema u oblasti carinske i porezne politike, unapređenje politike direktnih i indirektnih poreza, izmjenu Zakona o akcizama, zatim otklanjanje problema u vezi sa zakonima o javnim preduzećima i javnim nabavkama itd.

U dokumentu su ponuđena rješenja za svako pitanje, a prijedlozi su svrstani prema nivoima vlasti nadležnim za njihovo rješavanje.

Poslovni sektor očekuje od izvršne i zakonodavne vlasti veće razumijevanje prema inicijativama i prijedlozima koji dolaze iz privrede.