biznis
0

Banke u RS-u bilježe rast depozita stanovništva

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas, u nastavku sinoć prekinute sjednice, Izvještaj o radu i izvod iz računa Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Informaciju o bankarskom sektoru Republike Srpske za 2006. godine.

Sve banke u ovom periodu bilježe rast depozita stanovništva, a također su ispunjavale propisane uvjete za održavanje likvidnosti.

U ovoj informaciji, koja je usvojena bez rasprave poslanika, navedeno je da je u 2006.godini bankarski sektor RS-a nastavio pozitivne trendove u svim segmentima poslovanja, što je doprinijelo daljnjoj stabilizaciji i jačanju ukupnog sistema.

Osam banaka u Republici Srpskoj je sa 31.decembrom 2006. ostvarilo tekuću dobit u iznosu od 26 miliona KM, a jedna banka gubitak u iznosu od 1,9 miliona KM.

U strukturi privatnog stranog kapitala 72 posto akcionarskog kapitala banaka u RS-u u 2006. godini je u većinskom vlasništvu velikih inostranih banaka u odnosu na 57 posto koliko je bilo u 2005. godini.

Osnovni kapital je porastao za 37 posto, što je rezultat ulaganja novog akcionarskog kapitala od 31 posto i pokrića ukupnih gubitka u iznosu od 15,6 miliona KM.

Depoziti su imali rast od 35 posto i u izvorima sredstava činili su 81 posto, kaže se u informaciji i ističe da u sektorskoj strukturi depozita najveće učešće imaju bankarske institucije sa 33 posto u ukupnim depozitima.

Dospjeli krediti u ukupnim kreditima imali su pozitivan trend jer su zabilježili pad učešća u ukupnim kreditima sa 3,7 posto u 2005. na 3,1 posto u 2006.

Sve banke posjeduju certifikat o članstvu u Programu osiguranja depozita.

U Republici Srpskoj posluje 36 organizacionih dijelova banaka iz Federacije BiH, koji u ukupnim kreditima učestvuju sa 20 posto, a u depozitima sa 10 posto.