|

Banja Luka mijenja izgled, raspisan i međunarodni konkurs za uređenje centra grada

Banja Luka mijenja izgled, raspisan i međunarodni konkurs za uređenje centra grada
15
M. N.
9.8.2019. u 14:30
64
komentara
15

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Građevinski radovi u Banjoj Luci koji će prema najavama gradonačelnika Igora Radojičića promijeniti izgled ovog bh. grada i modernizirati ga, u punom su jeku. Iz dana u dan kreće se u nove, a ranije su raspisana dva međunarodna konkursa - jedan za budući izgled centralne gradske zone, a drugi za izgradnju mosta u Docu.
Ove sedmice su počeli radovi na izgradnji novog kružnog toka na ukrštanju kod Policijske uprave i jedna je od ključnih saobraćajnih tačaka u gradu s obzirom na to da predstavlja poveznicu Istočnog i Zapadnog tranzita.

"Ovo je već deseta kružna raskrsnica koja se gradi u posljednje tri godine, za koju je iz budžeta izdvojeno 369.000 KM. Ovaj put velika raskrsnica na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Kozarske i Solunske, spajanje Istočnog i Zapadnog tranzita, sa šest ulaznih/izlaznih krakova", kazao je Radojičić.

Riječ je o projektu "Banja Luka se gradi" u okviru kojeg je samo u martu otvoreno više od 30 javnih gradilišta. Grade se i vrtići, škole, kulturni objekti i rekonstruišu manje ceste.

Kada je riječ o uređenju centralne zone, arhitekti iz cijelog svijeta dobit će priliku da daju svoje rješenje za izgled i uređenje Banje Luke na potezu od ulice Nikole Tesle od Vase Pelagića, odnosno od stare autobuske stanice do sjedišta "Puteva RS".

Od arhitekte se zahtijeva da napravi rješenje koje će stvoriti ugodnu i estetski prihvatljivu urbanu atmosferu kao preduvjet za identifikaciju i integraciju stanovnika sa svojim gradom. Najbolji rad će izabrati komisiju koju čine domaći stručnjaci i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizzi, a nagrada je 24.000 eura.

"Uži centar grada u čijem jezgru se nalazi i sam predmet konkursa – buduća centralna pješačka zona, jeste prostor velikih potencijala. Artikulacijom njene parterne površine i izgradnjom novih objekta uspostavila bi se nova gradska osa koja bi bila upravna na postojeći pješački pravac koji se proteže od trga Krajine do Narodnog pozorišta RS. Na taj način bi se nastavila izgradnja/revitalizacija gradskog jezgra u duhu njegove postojeće matrice. Takav postupak deluje višestruko i to: uvodi novi sadržaj u centar grada, dograđuje površine namijenjene pješacima, povećava zelene zone užeg centra, nagovještava buduće trase razvoja, privodi odgovarajućoj namijeni neke trenutno zapuštene lokacije i sve to na način optimalnog odnosa prema prisutnom urbanističkom i arhitektonskom naslijeđu", navodi se u međunarodnom konkursu.

U konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac navodi se kako bi ovaj most po izgledu trebalo da bude jedan od najreprezentativnijih objekata gradske infrastrukture. On će spajati naselja Starčevica i Obilićevo s centrom grada i znatno skratiti vožnju na nekoliko minuta.

Najbolje idejno rješenje izabrat će komisija čiji član je eminentni slovenski arhitekta i profesor arhitekture Peter Gabrijelčič, tvorac mosta na Adi u Beogradu. Nagrada iznosi 20.000 eura. Izgradnja bi trebala početi na jesen iduće godine.

"Most na rijeci Vrbas u naselju Dolac, u neposrednoj blizini banjalučke tvrđave Kastel, dogradit će vedutu najužeg gradskog centra. Poznati prizor pomenute tvrđave prisustvom mosta postat će još poznatiji… od zvijezde vedute postat će, silom svog značaja i značenja – superzvijezda – veduta za budućnost", navodi se u konkursu.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...