Članica Uprave banke
151

Azra Hadžiomeragić: Rezultat BBI Banke znak je uspješne strategije i povjerenja klijenata

Članica Uprave BBI Banke Azra Hadžiomeragić
Članica Uprave BBI Banke Azra Hadžiomeragić
BBI Banku prate rezultati još jedne uspješne poslovne godine, godine obilježene značajnim transformacijskim promjenama i vidljivom modernizacijom poslovanja. Tim povodom, govorila je Azra Hadžiomeragić, članica Uprave BBI Banke.

Hadžiomeragić otkriva ključne karakteristike u poslovanju sa stanovništvom i njegovog usklađivanja s aktuelnim svjetskim trendovima. Kompletan intervju pročitajte u nastavku.

Prethodna godina za BBI Banku donosi značajne poslovne rezultate, naročito u dijelu poslovanja sa stanovništvom. Kako to komentarišete?

Sa zadovoljstvom mogu istaći da je BBI Banka u 2023. godini nastavila dosadašnji rast, jačajući povjerenje klijenata i modernizirajući poslovni model. Banka je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za daljnje napredovanje u ovom tržišnom segmentu. Prvi kvartal ove poslovne godine također svjedoči dobrim ostvarenjima. Protekla godina bila je potvrda naše posvećenosti unapređenju kvaliteta usluge, njegovanju povjerenja klijenata, predanom zajedničkom radu svih zaposlenika Banke, strateškoj transformaciji našeg poslovnog modela, uvođenju novih proizvoda i usluga, kao i jasnoj segmentaciji i prepoznavanju stvarnih potreba naših klijenata. Sve to je dodatno vidljivo uz značajan i ubrzan rast Retail segmenta odnosno poslovanja sa stanovništvom, koji je strateško opredjeljenje BBI Banke.

U segmentu finansiranja, ostvareni rezultati su nam jasni pokazatelji povjerenja klijenata u BBI Banku i stalno jačanje depozitne baze. Ostvaren je godišnji rast od 10% u finansiranjima i to prvenstveno zahvaljujući značajnim povećanjem tržišnog učešća i rastom stambenih finansiranja od preko 13% u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu depozita, ostvaren je i također značajan rast od 15%. Ovdje treba napomenuti da smo u vrijeme povećanja stopa odnosno profitne marže uslijed rasta vrijednosti EURIBORA smatrali odgovornim potezom da paralelno povećamo i stope prinosa na depozitima, što su naši klijenti prepoznali, čime smo dodatno ojačali međusobno povjerenje.

Istakli ste značajan rast učešća stambenih finansiranja. Jedina ste banka koja finansira bh. dijasporu. Po čemu se dodatno izdvaja ponuda stambenih finansiranja?

BBI stambena finansiranja na tržištu se izdvajaju kroz nekoliko ključnih karakteristika. Prije svega, istakla bih da smo jedina banka na bh. tržištu koja podržava finansiranje bh. dijaspore.

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, ali uprkos rastu te brojke njihove veze s Bosnom i Hercegovinom ne bivaju zanemarene, ostaju izuzetno čvrste, o čemu najbolje govori činjenica da se mnogi Bosanci i Hercegovci odlučuju na kupovinu nekretnine i/ili na štednju u domovini. Razumijevajući ove potrebe naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, BBI Banka razvila je set proizvoda i usluga za bh. dijasporu, koji stalno širi i unapređuje. Za finansiranja naši državljani koji žive i rade u zemljama izvan BiH mogu aplicirati do 500.000 KM.

Članica Uprave BBI Banke Azra Hadžiomeragić
Članica Uprave BBI Banke Azra Hadžiomeragić

Dodatno, jedina smo banka na tržištu koja i postojećim i novim klijentima nudi omjer vrijednosti hipoteke i iznosa finansiranja jedan naprema jedan, što zaista korisnicima daje osjećaj fer tretmana. Na ovaj način za vrijednost ponuđenog kolaterala ostvaruju jednaku vrijednost novih sredstava. To je posebno važno istaći u današnje vrijeme kada su cijene nekretnina i stambenih jedinica dostigle izuzetno visoke vrijednosti.

BBI Banka za posebne klijentske niše nudi ponudu stambenih finansiranja za kupovinu poslovnih prostora, nekretnina na planini ili na moru, a navela bih svakako i finansiranje freelancera odnosno primjetno veći dio naših sugrađana čiji poslodavci nužno ne moraju obavljati svoja poslovanja u našoj zemlji.

Opredijeljenost za ovaj pravac leži i u načelima poslovanja BBI Banke kao jedine banke koja posluje u skladu s islamskim finansijskim principima, a to u suštini znači da svako finansiranje vežemo za stvarni predmet kupovine. Na ovaj način i klijent i banka kroz partnersko finansiranje stvaraju dodatnu vrijednost ne samo za klijenta, već i za zajednicu, a s druge strane štite se interesi klijenata kroz transparentan poslovni odnos. Naravno, kao i sve islamske banke, i BBI Banka podliježe konvencionalnim tržišnim pravilima poslovanja, ali uz odgovorno poslovanje i kroz jedan snažan etički stav kojim se izbjegava finansiranje određenih industrija i djelatnosti te kojim se obavezuje na povrat dijela dobiti onim populacijama i zajednicama kojima je pomoć i podrška zaista potrebna.

Digitalna transformacija poslovanja globalni je trend naročito u Retail bankarstvu. Na koji način BBI Banka tome odgovara?

BBI Banka na bh. tržištu posluje već 23 godine. Prateći sve tržišne i savremene načine rada, započeli smo značajan proces rebrendinga za koji volimo istaći da je logičan slijed uspješnosti rada sistema i naših napora da idemo u korak s vremenom u kojem poslujemo. Krajem 2023. godine potpuno smo rebrendirali tri BBI poslovnice, a u ovom kvartalu slijede dodatne tri. Sve BBI poslovnice klijentima nude standardne proizvode i usluge, ali ujedno i moderna rješenja u vidu mogućnosti korištenja najnovijih ATM uređaja/bankomata koji zadovoljavaju ne samo potrebe fizičkih već i pravnih lica, gdje su klijenti posebno prepoznali da smo jedna od nekoliko banaka koja nudi pogodnost servisa pologa pazara 24/7 koji uključuje i uplate novčanica i kovanica.

BBI Banka
BBI Banka

Cilj nam je postići da klijenti svakodnevno transakcijsko poslovanje obavljaju koristeći digitalne kanale, mobilno bankarstvo, ATM uređaje, web servise odnosno samouslužna rješenja, ali, s druge strane, da naši uposlenici u poslovnicama kao naš najvredniji resurs budu savjetnici klijentima, koji će ih podržati u zadovoljavanju njihovih potreba za kompleksnijim proizvodima gdje je ljudski savjet i kontakt od iznimnog značaja za korisničko iskustvo i zadovoljstvo uslugom u konačnici. Kada je u pitanju rebrending, praktično gledano, klijentima želimo prenijeti poruku snažnog identiteta ne samo kroz nove, moderne modele rebrendiranih poslovnica, nego i kroz sve vizuelne standarde, nova grafička rješenja s jasnim porukama i umirujućim bojama i putem osvježenog tona komunikacije. Time klijenti ispred sebe mogu vidjeti pouzdanog partnera s jasnom vizijom. Ovaj proces je kontinuiran i dugoročan.

Investirali ste i u proširenje nove mreže bankomata?

Istina, investirali smo značajna finansijska sredstva za nabavku potpuno novih multifunkcionalnih uređaja - bankomata koje koriste i fizička i pravna lica.

U cjelokupnoj BBI mreži bankomata, od ukupno 83, trenutno smo instalirali 53 potpuno nova BBI Digital Smart ATM uređaja širom BiH. Radi se o trenutno najboljim uređajima na tržištu, koji pored standardnih uplatno/isplatnih funkcionalnosti nude brojne mogućnosti – brze i beskontaktne transakcije, mjenjačke poslove za više valuta, uplate kovanica na račune i za fizička i za pravna lica, pologe pazara čak i korištenjem QR koda te odabir aktuelnih CRM ponuda putem kojih se korisnici ATM uređaja mogu povezati s uposlenicima u poslovnici.

Nastavljamo s uvođenjem i novih funkcionalnosti i njihovim dodatnim razvojem. S ovim bankomatima, servise Banke je moguće koristiti 24/7.

Koji su planovi BBI Banke za period koji predstoji?

Ostvareni kvartalni rezultati ove godine već nam govore da se odabrani strateški pravac uspješno odražava na povjerenje klijenata, koje je naša ključna vodilja. Kada govorimo o novitetima, slijedi nam i implementacija novog mobilnog bankarstva. Novo rješenje će, osim dodatnih funkcionalnosti, svakako sadržavati i unaprijeđene postojeće usluge koje naši klijenti već koriste. Uslugu CardGuard, uz koju klijenti sami u potpunosti kontrolišu, dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju upotrebu svake svoje platne kartice na bankomatima, POS uređajima ili prilikom online kupovine te uz koju mogu omogućiti korištenje platnih kartica u zemlji u kojoj borave i u vremenu kada im to odgovara. Tu je i povećan broj partnera usluge eRežija.

Jedina smo banka u zemlji koja ima ugovore sklopljene s najvećim brojem firmi partnera putem koje korisnici vrlo jednostavno, u svega nekoliko koraka, mogu plaćati sve svoje mjesečne režijske obaveze bez odlaska u poslovnicu, a sve to i uz znatno manje naknade u odnosu na plaćanja na šalterima poslovnica. Dakle, govorimo o značajnim uštedama kako finansijskim tako i u samoj brzini realizacije naloga u dva koraka.

BBI Banka
BBI Banka

Potrudili smo se i da u svakodnevnom poslovanju budemo društveno odgovorni, pa smo, recimo, našim klijentima omogućili korištenje biorazgradivih kartica. Shvatili smo da i klijenti vode računa koliko su njihove banke partneri posvećeni očuvanju energije i uopšte okoline te da svoje povjerenje poklanjaju onima koji na svojoj stalnoj agendi imaju za cilj očuvanje sredine u kojoj živimo.

Naše pakete proizvoda i usluga svakodnevno unapređujemo i mogu reći da je jedan od najkvalitetnijih paketa koji se danas može naći na našem tržištu upravo BBI Platinum paket. Ovaj paket pruža bogat set usluga kao što su pet besplatnih transakcija za podizanje gotovine na bilo kojem bankomatu u zemlji ili inostranstvu, prekoračenje u iznosu od 2.000 KM bez naknade, tri vrste platnih kartica i to Prepaid kartica za online plaćanja, Visa kreditna i kupovna kartica. U sklopu paketa je i putno zdravstveno osiguranje za korisnike paketa i članove njihovih porodica. Zatim, tu su niže naknade za plaćanje eRežija putem mobilnog bankarstva za plaćanje svakog režijskog računa, što za svakog klijenta donosi značajne uštede na mjesečnom nivou.

Već sada možemo najaviti da ćemo u narednih dva mjeseca dodatno obogatiti BBI Platinum paket jer prepoznajemo da u vrijeme današnje digitalizacije i povećane online trgovine klijenti zahtijevaju veću sigurnost prilikom plaćanja, koju će im Banka osigurati.

Sveukupno gledano, digitalna transformacija, rebrendiranje naših poslovnica, transformacija poslovnog modela uz značajna ulaganja u razvoj zaposlenika koji nose ove promjene zajedno s nama, ključne su aktivnosti budućeg rada BBI Banke.