biznis
0

Azija očekuje od Lagarde da ispuni obećanja

FENA
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Brzorastuće privrede Azije se nadaju da će dolaskom Christine Lagarde na čelo Međunarodnog monetarnog fonda osigurati neka od ključnih mjesta u toj organizaciji, oslanjajući se na njena obećanja da će tržištima u razvoju dati veći uticaj nego što su ga imali dosad.

Lagarde je tokom nedavne turneje po Aziji na kojoj je tražila podršku za svoju kandidaturu na mjesto generalnog direktora MMF-a izjavila da zemlje poput Kine i Indije zaslužuju veće pravo glasa u Fondu, što bi odražavalo njihovu sve veću ekonomsku moć, kao i pravednu šansu da njeni predstavnici dođu na neke od ključnih pozicija u toj organizaciji, prenio je Reuters.

"Lagarde je prijatelj Indije. U ovom trenutku ne možemo da dobijemo čelno mjesto u MMF-u, ali Indija makar može da osigura jednu od viših pozicija za vrijeme vladavine Lagarde i mi ćemo raditi na tome", istakao je jedan viši neimenovani zvaničnik Indije.

Dosadašnja francuska ministrica finansija počinje svoj petogodišnji mandat kao generalna direktorica Fonda 5. jula i odmah će se naći pod velikim pritiskom da izbjegne bankrot Grčke, koji bi mogao da izazove međunarodnu krizu.

Među prvim stvarima koje će nova čelnica morati da obavi u MMF-u je imenovanje novog rukovodstva, koje bi trebalo da što vjernije odražava globalni ekonomski uticaj, i provođenje već dogovorene preraspodjele prava glasa u Fondu kako bi tržišta u razvoju dobila veći uticaj.

Kineska centralna banka je danas u kratkom saopćenju navela kako se nada da će Lagarde raditi na reformama, kako bi MMF igrao pozitivnu ulogu u promoviranju globalne finansijske stabilnosti, i na "povećanju učešća zemalja u razvoju u upravnoj strukturi Fonda".