Svijet
0

Lagarde: Dovršiti reforme koje je započeo Strasss-Kahn

FENA
Christine Lagarde (Foto: Reuters)
Christine Lagarde (Foto: Reuters)
Nova izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je danas da treba dovršiti reforme ove finansijske institucije kako bi ona bolje odražavala novu arhitekturu svijeta.

"Svijet će nastaviti da se mijenja", rekla je Lagarde na prvoj konferenciji za novinare, dan poslije stupanja na čelo MMF-a, i dodala da "sadašnje pomjeranje tektonskih ploča treba da nađe odraz u sastavu rukovodstva i zaposlenih u Fondu".

Također je dodala da treba iskoristiti prednosti različitosti u svijetu, u smislu pola, geografskog porijekla, kulture i obrazovanja. Ona je istakla da se mora ojačati legitimnost Fonda, kroz način upravljanja i predstavljanja država, što se ne odnosi samo na kvote. Navodeći da će njen prvi zadatak biti rješavanje dužničke krize u zoni eura, koja je zahtijevala pomoć za spašavanje Irskoj, Portugalu i Grčkoj, ona je potvrdila da će se izvršni odbor MMF sastati u petak radi razmatranja sljedeće isplate zajma Grčkoj.

Kao tri glavna pristupa Fonda, ona je navela razumijevanje povezanosti svih ekonomija i privrednih grana, zatim kredibilitet u radu MMF-a, jer "nema razloga da se zemlje različito tretiraju", kao i sveobuhvatnost pristupa, pošto se više ne mogu primijeniti standardni recepti smanjenja budžetskog deficita, već treba uključiti nezaposlenost i socijalna pitanja.

Ne smijemo zaboraviti zašto je MMF osnovan - on je tu da služi svojim članovima, da uvede stabilnost tamo gdje ima nestabilnosti, da pomogne da ekonomija omogući bolji život stanovništvu, rekla je Christine Lagarde.

Što se tiče ekonomske situacije u svijetu, nova čelnica MMF-a je ukazala da je kriza od jeseni 2008. prošla i da se stvari popravljaju, ali da je oporavak i dalje neravnomjeran. Prema njenim riječima, to potvrđuju prognoze rasta od 4,5 posto, odnosno 2,5 posto u razvijenom svijetu i 6,5 posto za zemlje u usponu. Kao dvije oblasti u kojima MMF može da pomogne, Lagarde je navela da su to državni dugovi u svim razvijenim državama, mada je naglasak na eurozonu, a s druge strane, rizik od inflacije u zemljama u usponu. To je pejzaž u kome MMF može da se pokaže, istakla je Lagarde.

Na pitanje novinara, ona je rekla da misli da se od svog prethodnika Dominique Strauss-Kahna razlikuje u tome što je više timski igrač, pa će i njen stil menadžmenta biti drugačiji. Ističući da to nije nikakva kritika njenog prethodnika i da Strauss-Kahna može da bude ponosan na svoja dostignuća i odličan kvalitet reformi koje je započeo, ona je dodala da se konsultovala sa njim i da će nastaviti sa tim reformama.

Christine Lagarde, koja je po struci pravnik, nije željela da ulazi u komentare koji se tiču pravnih aspekata optužnice protiv Strauss-Kahna, zbog koje je on podnio ostavku na čelu MMF-a.