Brana Qiz-Qalasi
9

Azerbejdžan i Iran produbljuju saradnju, najavljeno otvaranje najvećeg i najvažnijeg projekta

V. K.
Iranski i azerbejdžanski zvaničnici u nedjelju će prisustvovati otvaranju brane Qiz-Qalasi, projekta koji je opisan kao najveći i jedan od najvažnijih u saradnji između ove dvije zemlje.

Kako su naglasili mediji u ove dvije zemlje, brana Qiz-Qalasi uključivat će rezervoar koji će se nalaziti 196 kilometara nizvodno od rijeke Aras te će imati kapacitet od 1,6 milijardi kubnih metara.

"Osim snabdijevanja vodom i značaja za poljoprivredu, rad ovog gigantskog projekta će dovesti do ekonomskog razvoja regije, povećanja kvalitete poljoprivrednih proizvoda i razvoja turizma", rekao je iranski zvaničnik Youseg Ghaffarzadeh.

Također, predviđa se kako će hidroelektrana izgrađena na ovom dijelu proizvoditi oko 270 GWh električne energije na godišnjem nivou.

"Brana se može pohvaliti s dvije elektrane od 40 megavata s kapacitetom zapošljavanja oko 40.000 pojedinaca direktno i indirektno uključenih u rad", opisuju iranski mediji.

Iranski zastupnici su u augustu 2016. godine usvojili nacrt zakona o zajedničkoj izgradnji dvije hidroelektrane sa Azerbejdžanom, na rijeci Araz kod iranskog grada Marazada i azerbejdžanskog Ordubada.

Dokumentom se poziva na saradnju na izgradnji elektrana na branama Khudafarin i Qiz Qalasi, kao i na izgradnji elektrane Marazad na iranskoj strani i elektrane Ordubad u Autonomnoj Republici Nahčivan, koja je eksklava bez izlaza na more.

Kada se govori o električnoj mreži između Irana i Azerbejdžana, ove dvije zemlje povezane su preko pet postojećih dalekovoda.