|

Aviokompanija Air Berlin u stečaju, njemačka vlada im daje kredit

Aviokompanija Air Berlin u stečaju, njemačka vlada im daje kredit
10
Klix.ba
15.8.2017. u 14:56
35
komentara
10

dijeljenja
Aviokompanija Air Berlin u stečaju, njemačka vlada im daje kredit Foto: EPA
Druga po veličini njemačka aviokompanija Air Berlin zatražila je na sudu u Berlinu pokretanje stečajnog postupka, saopćila je uprava kompanije u utorak u Berlinu.
"Nakon što je jedan od glavnih dioničara Etihad odbio pružiti daljnju finansijsku pomoć, došli smo do zaključka da više ne postoji pozitivna prognoza opstanka za Air Berlin", stoji u saopćenju koje je Air Berlin poslao Njemačkoj berzi.

Nadalje je saopćeno kako će djelatnost Air Berlina biti nastavljena, za što je njemačka savezna vlada odobrila kredit u visini od 150 miliona eura.

Uprava ove aviokompanije je saopćila kako se s najvećom njemačkom aviokompanijom Lufthansom vode pregovori o preuzimanju dijelova kompanije. Mnogi avioni Air Berlina već sada lete na nekim linijama Eurowingsa koji je u vlasništvu Lufthanse.

Air Berlin je osnovan 1978. kao američka aviokompanija koja je povezivala tadašnji Zapadni Berlin s ostatkom svijeta. Posljednjih godina kompanija je zapala u poslovne probleme, a samo 2016. gubitak je iznosio 780 miliona eura.

Sindikat pilota Cockpit žestoko je kritizirao ponašanje glavnog dioničara kompanije Etihad Airways optužujući kompaniju i da je Air Berlin ostavio na cjedilu.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...