#ocisti387
39

Atlantbh izazov za čistu Bosnu i Hercegovinu

Izazov #ocisti387 inicijativa je koja za cilj ima potaknuti građane Bosne i Hercegovine da još jednom obrate pažnju na svoju zemlju, te ovaj put doprinesu akciji čišćenja okoliša i podizanja svijesti o odgovornom odlaganju otpada.

Svakodnevno smo svjedoci velikih količina otpada u našoj zajednici. U proteklih nekoliko godina povećana je svijest o Bosni i Hercegovini kao poželjnoj turističkoj destinaciji, te sve više građana koristi priliku da posjeti gradove, planine, rijeke i jezera ove zemlje. Istovremeno, nažalost, veliki broj posjeta turističkim lokacijama utjecao je na povećane količine otpada koje možemo pronaći u našoj okolini.

Uposlenici IT kompanije Atlantbh pokrenuli su inicijativu #ocisti387 te napravili prve vlastite korake u podizanju svijesti o tome kako boravak u našem okruženju možemo učiniti ugodnijim, te koliko mali koraci svakog pojedinca mogu doprinijeti promjeni u odnosu prema okolišu. U protekloj sedmici, preko 50 članova Atlantbh tima izašlo je na teren kako bi očistilo sarajevska naselja i izletišta.

"Sretni smo kada članovi našeg tima pokažu inicijativu, te smo spremni podržati aktivnosti s kojim možemo pokrenuti pozitivne promjene u našoj lokalnoj zajednici. Tako je nastala i akcija #ocisti387 kojoj se priključio veliki broj Atlantera koji su na šest sarajevskih lokacija pokupili značajne količine otpada. Nažalost, moramo reći da smo imali širok izbor lokacija za čišćenje. Upravo zbog toga, vjerujemo da je čišćenje okoliša i odgovorno odlaganje otpada tema o kojoj trebamo razgovarati i podizanje svijesti nešto na čemu trebamo kontinuirano raditi. Nadamo se da će se akciji priključiti i druge društveno odgovorne kompanije i pojedinci, jer samo svi zajedno možemo napraviti razliku", rekla je Sabina Grcić Kovačić, direktorica marketinga i talenta u Atlantbh.

Da biste učestvovali u izazovu, sve što treba da uradite je da okupite ekipu, odaberete lokaciju i organizujete vlastitu akciju čišćenja okoliša. Kako bi podigli svijest i potakli što više kompanija i pojedinaca da se uključi u akciju, informacije o vašoj akciji podijelite sa drugima, označite prijatelje da učine isto i koristite hashtag #ocisti387.

Kompanija Atlantbh koja zapošljava IT stručnjake i već preko 22 godine posluje na tržištu Bosne i Hercegovine još jednom je svoju pažnju usmjerila ka projektu koji doprinosi dobrobiti zajednice. Projekat čišćenja okoliša dolazi nakon uspješne kampanje #putuj387 koju su uposlenici kompanije pokrenuli 2020. godine te koja je značajno doprinijela promociji bh. turizma za vrijeme pandemije.