Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Irska, nema korupcije ni u političara niti kod običnih Iraca, ali se građevinski sektor nekontrolisano zadužio u bankama, a onda je balon pukao i sada nekretnine stoje mrtve, niko ih ne kupuje, a banke ostale bez novca. Naravoučenije: korupcija je zlo iznad svakog zla; svaka vlada mora na uzdama držati građevinski sektor; što manje državnog vlasništva(po mogućnosti nikako); što manje države, a što više poduzetništva!
Grčka je neizliječiv slučaj. Korupcija epohalnog promjera i to konstantna. Najveći problem Grčke je nemogučnost države da ubere poreze. Svaki Grk muva državu po ovom pitanju. Španija, 17 pokrajina i isto toliko vlada, još uvijek monarhija, male ovlasti centralne vlade, generalno korupcija problem broj jedan ali na političkom nivou, u krizu su uletili jer se građevinski sektor nekontrolisano zadužio u bankama i gradio i šta treba i šta ne treba. Portugal, nekontrolisana enormna i nepotrebna ulaganja u razvoj infrastrukture su je doveli na prosjački štap. Italija, korupirana politička scena i nekontrolisano zaduživanje vlade i izdavanje državnih obveznica bez pokrića.
Nik ti nema veze sa realnoscu. Grcka q,ar,in,a teska, osim maslinovog ulja nista ni ne proizvodi, trenutno najjaca firma vlasnik kladionica. Spanija bila pod diktaturom Franka prije evropske unije a on sigurno nije bio zainteresovan za ekonomiju ko Tito. Portugal nije bio bogat odkad su ukinute kolonije. Italija, Berlusconi, bunga bunga, ministri koji imaju imunitet, veze sa mafijom, pogledaj im samo nogomet. Grcka primjera radi kupila 400 novih tenkova 2009. Nisu cak ni kupili municiju za njih, 400 novih tenkova sa kojima nista ni ne mozes. Imaju duplo vise aviona nego Turska pa ti skontaj koliko im je Europska unija kriva za njihovu bijedu. Jel stvarno ijedna drzava koja je bila zdrava ekonomski propala odkad je usla u EU. Ceska, Irska, Poljska, Madjarska i jos neke su cak izasli iz bijede i postali neko i nesta.
doprinos grka svijetu: Ilijada - 850 pne demokratija - 508 pne Platon - 400 pne Aristotel 384 pne onda 2000 godina nista pa 1973 - kebab
Grcka ima procenat nezaposlenosti od 24.4% Spanija 25.1% skoro kao i Bosna sa 27.6%
Vec se pola vijeka govori \"propao kao Grcka\",nista novo
zelis da kazes da su se njihove pare prelile nekome drugome u EZ? aj ne lupaj gluposti. u normalnoj zemlji, uplata poreza je oko 8% od GDPa. u grckoj je to 4%. u grckoj ljekar prijavljuje manje od 12000€ prihoda godisnje, te ne placa porez. u grckoj u sustini niko ne placa porez. grcka ima sluzbeno samo 30 milionera. ali se isto tako zna da dobar broj grka ima dosta para po svicarskim bankama. spanija, potrugal, italija, irska, island, slovenija, hrvatska su nesto drugacija prica, ali niko ne moze trositi vise nego sto zaradjuje. izmisljanje para (stampanje) ne pomaze.
realno da ne lupaj
Grcka, Spanija, Portugal i Italija su bile mnogo ekonomski jake pred ulazak u Evropu a sad su na ivici prosjackog stapa