Komentari (82)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Respekt za AS Group, ali ne vidim čime novi Zakon o radu doprinosi novom zapošljavanju...
Doprinosi time sto radnici vise nece imati nikakva prava, radnik postaje rob a njegov gazda robovlasnik, u prevodu dokle radnik moze da radi po 12 sati bez godisnjeg odmora dotle ce raditi, cim zanemogne ovi ce ga otpustiti i na njegovo mjesto primiti novog roba. Nekadasnji robovlasnici su morali brinuti za svoje robove jer su ih kupovali, danasnji robovlasnici ne moraju kupovati robove jer su dzaba, placaju im onoliko koliko im moze biti da se prehrane i ako se razboli oni besplatno dovedu novog roba a ovoga istjeraju na ulicu gdje nema nikakva socijalna prava, nikakva primanja, zbog svog bolesnog stanja niko ga nece zaposliti, jedino im ostaje da se ubiju, samo ja bi oredlozio prije nego krenu da se ubiju da povuku za sobom i svog robovlasnika.
Upravo tako...robovlasništvo najgoreg oblika od postanka čovječanstva!!!
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Uvrstite u zakon da ako poslodavci ne uplate platu ili doprinose 2 mjeseca neka ga drzava momentalno zatvori i ispostuje radnike. Licni sam primjer da radnik nema platu godinu dana a direktori i nadzorni odbor tog preduzeca povecavaju licni imovinski karton. Drzava i stranka im omogucila...
sta da ti se kaze buraz, osim da si budala, radis godinu dana bez plate, a direktori povecavaju imovinski karton.
I dati im platu od 300 km
Uglavnom se kolektivni ugovori prave na 3 godine, kada se obnavljju i tada prema inflaciji i poslovanju trazi se povecanje zarade za zaposlene. Svi ovi komentari koji govore o robovlasnistvu neka se malo raspitaju kako je radnicima u razvijenim zemljama zapada. Imaju radno odijelo i pidzamu, pa vi skontajte kako.
Sram da bude sve ove koji vrijeđaju Rusmira Hrvića. Čovjek radi 18 sati dnevno da bi 3.000 radnika imali na vrijeme plaće koje nikada nisu kasnile i koje su veće od prosjeka u svojim branšama. Živi u stanu koji je sigurno manji od stanova i kuća budžetlija koji ga napadaju ovdje. Ne zna za odmor već godinama. Samo naprijed Rusmire i kapa dole za sve! Da nam je više ljudi kao što si ti!
Licno ne poznajem covjeka ... za razliku od Suhada Eće njegove izjave se mogu jos komentarisati na klixu.... Svaka mu cast zbog toga
@za jako sarajevo da baš ih sram. rusmir odavno provodi novi zakon za radnike. radnici dobivaju platu po 400km i rade po 12 sati 6 dana u sedmici. lahko je rusmiru bit u plusu 150 miliona kad ima svoje robove koji daje godišnji prvog dana maja, poklapa sa bajramima i subotama
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Najbolje je da ovi koji napadaju Hrvića pokrenu svoje firme i makar sebe zaposle, umjesto što dangube. Drugim riječima, ustanite kada govorite o ovom čovjeku koji sve što ima daje ovoj zemlji.
Zaposlit ćete radinika sa mjesečnim primanjima od 350 KM ?
Joj sto ne mogu ovih robova. Pa zalozi cacevinu, stan, kuću auto i kupi sebi 10 dunuma zemlje i lagano,sam svoj gazda,patis se ko i svaki drugi seljak. Al ne on hoće da privatnik zalozi sve svoje i da otvori firmu, i da onda njega lijepo zamoli da dodje na posao,ili da se uvali na budžet, pa onda da dobije stalno rješenje da ga ne može otpustit i onda malo na bolovanje malo godišnji, koliko god firma zaradi sta me briga, moje mora isplatiti po ugovoru. E nema više, sad se svi isto patimo, a zbog budzetara mi je posebno drago.
koji je vama qr.., kakvo ropstvo, samo regulative
Kad ovakav poslodavac govori budzetska barga mora da ustane kad slusa i ako ovakvi poslodavci kazu da je zakon dobar onda im treba vjerovati a ne u price uhljebljene cinovnicko-saltersko-niskorisne gamadi.Cim prije se zakon usvoji to bolje.
Zakon je samo slovo na papiru, a država je ta koja mora da se pobrine da ne bude tako, ali je nazalost do sada bas drzava ta koja je itekako zakazala. Broj radnih sati ne treba da bude problem, ali je potrebno platiti sve radne sate, broj dana godisnjeg ne treba da bude problem, ali radnik MORA imati pravo na godisnji odmor, ... itd., itd...
Treba raspravljati, izostavi dijelove zakona sto krse prava radnika i prihvati one koji vam odgovaraju. Nije sve crno i bijelo. A naravno sve firme bi voljele da otpuste radnike koji ne rade (a ima ih, da se ne varamo) i trebaju da ih otpuste. To se odnosi i na manje menadzere koji ne rade dobro svoj posao - recimo ako jedan dio firme ne proizvodi dobre rezultate, kriv je menadzer a ne radnici. Isto tako firmi se ne isplati trenirat nove radnike svakih godinu dana jer dok se radnici ustele, fabrika gubi na proizvodnji. A zasto bi ih otpustali? Ne govorim samo o dobrim radnicima, govorim o obicnim, solidnim radnicima sto normalno rade svoj posao i ne prave probleme. Ovaj zakon bi rijesio dio problema sive ekonomije, ali treba raspravljati, ne samo prihvatiti ili ne prihvatiti zakon, naci neku sredinu.
Nisam citao novi zakon.. Ali poznavajuci ove glavesine... Mozda i zaposlis veci broj radnika a novim zakonom ces ih samo lakse uzjahat... Vozdra
lažeš ko pašče
Tako su govorili i 1990-te. Zaposlicemo vise, plate ce biti vece, samo nam predsjte fabrike. Neka, treba narod i jos teze da zivi nek ispasta sto je bio budala 1990-te godine. Preko noci fukara pomislila da je pametnija i sposobnija od silnog Tita.
"arbeit macht frei"