Jačanje ekonomije
5

Apple u SAD-u planira otvoriti 20 hiljada novih radnih mjesta

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Američki tehnološki gigant Apple će platiti blizu 38 milijardi dolara poreza na vraćanje više milijardi dolara u SAD. Osim toga, potrošit će i desetine milijardi dolara na kreiranje radnih mjesta u zemlji i izgradnju novih centara u narednim godinama.

Proizvođač iPhonea je najavio kapitalnu potrošnju od 30 milijardi dolara u SAD-u u narednih pet godina i otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u svojim postojećim centrima i u novom kampusu koji planira da otvori, piše njujorška agencija Bloomberg.

Nove investicije i aktuelna potrošnja će direktno doprinijeti američkoj ekonomiji s 350 milijardi dolara, poručuju iz tehnološke kompanije.

"Fokusirani smo na naše investicije u područjima koja mogu imati direktnog utjecaja na kreiranje novih radnih mjesta", izjavio je izvršni direktor kompanije Tim Cook.

Apple posjeduje blizu 250 milijardi dolara novčanih sredstava u inozemstvu, ali će zahvaljujući izmjenama poreskog zakona u SAD-u biti u mogućnosti da ta sredstva vrati u zemlju po nižim troškovima. Također je posljednja u nizu kompanija koja promoviše planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreskog sistema, kojom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto.

Najnovije vijesti prouzrokovale su da dionice Applea skoče za 1,7 posto, na rekordnih 179,10 dolara po akciji.

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava blizu 84.000 radnika.