Ministar finansija
0

Amidžić: Ako budžet ne dobije podršku 2024. godinu ćemo početi privremenim finansiranjem

A. Ku.
Amidžić: Niko neće biti do kraja zadovoljan (Foto: I. L./Klix.ba)
Amidžić: Niko neće biti do kraja zadovoljan (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Srđan Amidžić rekao je da će BiH narednu godinu započeti privremenim finansiranjem ukoliko budžet za 2024. godinu ne dobije podršku Vijeće ministara BiH.

Dodao je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u postupku izrade budžeta za 2024. godinu.

"Kao što sam ranije govorio, mi imamo deficit na prihodovnoj strani od 37 miliona KM i sada sa mojim timom pravim računicu i planove kako bismo obezbijedili nesmetano funkcionisanje institucija s jedne strane, i uštede i racionalan pristup s druge strane", izjavio je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Ističe da mu je jasno da u ovom momentu nijedan budžetski korisnik neće biti do kraja zadovoljan iznosom sredstava koji će biti predložen u budžetu.

Međutim, kaže da je činjenica da drugačije ne može, jer je postojeći okvir prilično ograničen, a potrebe institucija nisu manje, već su iz godine u godinu sve veći zahtjevi.

"Moj plan je da do kraja novembra, Vijeće ministara razmatra prijedlog budžeta i tada će nam biti jasno da li postoji šansa da se budžet usvoji, odnosno, da li ima političke saglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku od Vijeća ministara, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim finansiranjem", izjavio je Amidžić.