Nakon tragedije
1

Američki Walmart smanjuje prodaju oružja, mole kupce da "sakriju" pištolje

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Walmart je danas saopćio da će smanjiti prodaju oružja i municije mjesec nakon što je više od 20 ljudi ubijeno u masovnoj pucnjavi u El Pasu u Teksasu, javlja CNN.

Nakon što Walmart proda robu koja se nalazi u zalihama, prestat će, kako je to saopćeno, prodavati municiju za pištolje i za neke vrste pušaka.

Objavljeno je da će od kupaca tražiti da tokom boravka u njihovih 4.700 trgovina u Sjedinjenim Američkim Državama ne nose oružje koje će biti uočljivo.

Također je saopćeno da više neće trgovati s pištoljima na Aljasci, jedinoj državi u kojoj još uvijek prodaje taj tip oružja.

Walmart će i dalje prodavati puške s dugačkim cijevima i za njih potrebnu municiju te dopuštati kupcima da na skriven način nose oružje, ako za njega imaju dozvolu.

Izvršni direktor Walmarta Doug McMillon objasnio je zaposlenicima pismenim putem kako je nova odluka donesena zbog pucnjave u El Pasu u Teksasu, kao i zbog nedavnih masovnih pucnjava u Daytonu, Midlandu i Odessi.

"Želimo potaknuti vođe naše države da pojačaju provjere i zabrane oružje onima za koje je utvrđeno da predstavljaju neposrednu opasnost", izjavio je danas McMillon.