Posljedice pandemije
10

Američki restorani na udaru zbog koronavirusa: Od Bijele kuće traže 455 milijardi dolara pomoći

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američko udruženje restorana zatražilo je od čelnika Bijele kuće i Kongresa paket pomoći vrijedan 455 milijardi dolara jer bi taj sektor mogao izgubiti polovinu svojih zaposlenika i najmanje četvrtinu godišnjeg prometa zbog širenja koronavirusa.

Kako piše Reuters, restorani bi u naredna tri mjeseca mogli izgubiti 225 milijardi dolara prometa, što je četvrtina njihovog ukupno procijenjenog prometa od 899 milijardi dolara.

Državni i lokalni zvaničnici pokušavaju usporiti širenje koronavirusa kojim je zaraženo skoro 8.000 Amerikanaca, a umrlo njih 145.

Američko udruženje restorana je u pismu predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i čelnicima Kongresa navelo kako se zbog širenja koronavirusa restorani moraju zatvoriti ili preusmjeriti svoje operacije na isporuke ili "drive-thru" poslovanje, industrija bi mogla ostati bez sedam miliona od ukupno 15,6 miliona radnih mjesta i izgubiti 675 milijardi dolara.

Zatvaranje restorana jedna je od mjera kojima se nastoji usporiti širenje koronavirusa u SAD-u, a pismo udruženja poslano je samo dan nakon što su čelnici nekih od najvećih lanaca brze hrane, uklojučujući McDonald's, Restaurant Brands International i Yum! Brands, bili na sastanku s Trumpom i drugim dužnosnicima.

Zahtjev uključuje osnivanje fonda za oporavak restorana i prehrambene industrije u iznosu od 145 milijardi dolara kako bi se poboljšala likvidnost sektora, 100 milijardi dolara osiguranja od prekida poslovanja i 135 miliona dolara pomoći u slučaju katastrofe.

"Bez agresivnih i hitnih poteza saveznih vlasti, mnogi restorani jednostavno nikada neće nastaviti raditi”, navedeno je u pismu udruženja restorana.

Američke vlasti pripremaju paket pomoći privredi kojim bi se ublažile štete od udara koronavirusa.

Trump je u srijedu zatražio od Kongresa da odobri 500 milijardi dolara za gotovinske isplate poreznim obveznicima, kao i 50 milijardi dolara zajmova za pomoć aviokompanijama.

Plan, također, uključuje 300 milijardi dolara pomoći malim preduzećima, kao i 150 milijardi dolara kreditnih jamstava za ostale pogođene privredne sektore.