Uprkos apelaciji
211

Amel Kovačević: Usvojenim budžetom Sarajevo se sprema za građevinsku sezonu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić podnio je prošle sedmice apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo, po zahtjevu Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. Ministar finansija KS Amel Kovačević za Klix.ba objašnjava da su, uz kvalitativne korekcije, usvojili budžet koji je pripremila bivša vlast.

Poručuje da sada idu u uspostavljanje poluga vlasti i reformske procese.

Kovačević, kako kaže, ne sumnja u ispravnost provedene procedure za usvajanje budžeta za 2019. godinu i smatra da apelacija ne može ugroziti započete procese u Kantonu Sarajevo.

Navodi da postoje najmanje tri razloga zbog kojih Kanton Sarajevo žuri kada je riječ o implementaciji budžeta.

"Prvi razlog je bio da se spriječi šteta koja je mogla nastati neusvajanjem budžeta. Prethodna vlast je, naime, ispregovarala kolektivne ugovore sa zaposlenicima čije se plaće finasiraju iz kantonalnog budžeta, tako da je osnovica plaće od septembra 2018. godine uvećana sa 290 na 315 KM iako nije isplaćivana u datim mjesecima. Za posljednja četiri mjeseca 2018. godine trebalo je isplatiti razliku plaća, ali se to nije desilo sve do prošle sedmice kada smo uspjeli osigurati više od 5,3 miliona KM za ovu neizvršenu obavezu prethodne vlade. U slučaju da budžet nije bio usvojen, preuzete obaveze po kolektivnim ugovorima se ne bi mogle izvršavati putem privremenog finansiranja ostavljajući veliki rizik pokretanja novog vala tužbi zaposlenika, što bi prouzrokovalo dodatno, a nepotrebno, finansijsko opterećenje budžeta.

Drugi razlog zašto smo žurili s usvajanjem budžeta je uvođenje Univerziteta u Sarajevu na trezorsko poslovanje. To je, prema mom mišljenju, najznačajniji sistemski događaj u Kantonu Sarajevo tokom 2019. godine. To nije samo finansijski zahtjevan proces, nego tehnički i organizacijski vrlo složena aktivnost. Imamo više od 2.700 novih zaposlenika univerziteta koji sa svojim kolektivnim ugovorom uvećanim plaćama dolaze na trezor. Bez usvojenog budžeta, prelazak na trezor Univerziteta u Sarajevu ne bi bio moguć. Takav scenarij bi prouzrokovao nesagledive negativne posljedice po obrazovni proces na univerzitetu, a da ne govorimo o činjenici da bi i zaposlenici Univerziteta ostali bez svojih ispregovaranih povišica otvarajući prostor za tužbe, sudske troškove, zatezne kamate koje kanton već godinama plaća zbog neodgovornog ponašanja donosilaca odluka. Milionske štete nastale na ovakav način smanjuju kapacitet Kantona Sarajevo da se razvija, obrazuje ili da se bori protiv siromaštva.

Treći razlog je suštinski. Želimo da pokrenemo investicioni ciklus što prije. Ako nam promakne građevinska sezona možemo zaboraviti godinu. U ovoj zemlji je bilo dosta propuštenih prilika, više nemamo luksuz da nam vrijeme prolazi, jer nam mladi ljudi željni dostojanstvenog života odoše trbuhom za kruhom", kazao je Kovačević.

Upitan da li apelacija može dodatno usložniti situaciju, Kovačević ističe da su pravni eksperti vlade i skupštine u četvrtak 7. februara podnijeli odgovor na uloženi zahtjev kojim se osporava procedura donošenja budžeta.

"Odgovorom su detaljno i stručno argumentirani razlozi, kako oni proceduralne prirode koji zahtjev premijera Novalića čine nedopuštenim, tako i suštinski koji ukazuju na pravnu neutemeljenost zahtjeva", zaključio je ministar Amel Kovačević.