Posjeta Centralnoj banci BiH
0

Ambasador Van Voorst se interesovao o utjecaju ekonomske krize na BiH

FENA
Ambasador Sweder van Voorst
Ambasador Sweder van Voorst
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić razgovarao je danas s ambasadorom Kraljevine Holandije u BiH Swederom van Voorstom o ekonomskoj situaciji u BiH.

Ambasador Van Voorst, koji je sa saradnicima posjetio CBBiH, interesirao se o utjecaju svjetske ekonomske krize na BiH, o ispunjavanju uvjeta za drugu tranšu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te o utjecaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na ekonomiju BiH, saopćeno je iz CBBiH.

Guverner Kozarić je istakao da je u 2009. u BiH zabilježen pad BDP-a, da je , zabilježeno smanjenje izvoza za oko 22, uvoza za oko 27 posto, a da je nezaposlenost povećana i da iznosi oko 24 posto te da je vanjskotrgovinski deficit smanjen za oko 30 posto.

"Među pozitivnim pokazateljima bh. ekonomije jesu monetarna stabilnost i stabilan bankarski sektor. U 2010. se očekuje blagi oporavak, te rast BDP-a od 0,5 posto", istakao je guverner Kozarić.

Iznio je i optimizam u pogledu ispunjavanja svih uvjeta za provođenje stand-by aranžmana te provođenja reformi na svim nivoima.

Također, guverner Kozarić je napomenuo da je napokon potrebno ekonomiju staviti u prvi plan.

Ambasador Van Voorst je tokom razgovora istaknuo da holandska vlada već na dva nivoa pruža pomoć BiH, kroz tehničku pomoć Ministarstvu finansija i trezora i kroz Konstituencu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te je istaknuo spremnost za dalji nastavak saradnje i pomoć gdje god je to moguće, kaže se u saopćenju CBBiH.