|

Aluminijevim dionicama emitenti trguju s nižim stepenom likvidnosti, cijena dionice 60 KM

Aluminijevim dionicama emitenti trguju s nižim stepenom likvidnosti, cijena dionice 60 KM
6
I. Č.
1.9.2019. u 15:02
31
komentara
6

dijeljenja
Aluminijevim dionicama emitenti trguju s nižim stepenom likvidnosti, cijena dionice 60 KM Foto: R. D./Klix.ba
Dionice emitenta Aluminij d.d. uvrštene su u trgovanje na Sarajevskoj berzi (SASE) i njima se, kako nam je to potvrđeno u Komisiji za vrijednosne papire FBiH, trguje u segmentu nazvanom Slobodno tržište koje je namijenjeno emitentima sa nižim stepenom likvidnosti i transparentnosti.
Promet dionicama Aluminija iz Mostara nastavljen je otkako se preduzeće 10. jula 2019. godine zvanično ugasilo, a krajem augusta ove godine su cijene dionica pale na 60 konvertibilnih maraka, što je ujedno najniža cijena.

U Komisiji za vrijednosne papire FBiH napominju da je segment Slobodno tržište, u kojem prometuje Aluminij, podijeljen na tri subsegmenta.

"Na trećem subsegmentu uvrštene su dionice emitenata koji neredovno ili nikako ne ispunjavaju svoje obaveze u pogledu izvještavanja. Takav je emitent Aluminij d.d. Mostar", stoji u odgovoru Komisije za vrijednosne papire FBiH.Napominju da se investitori pozivaju na pojačan oprez prilikom trgovine ovim vrijednosnim papirima.

"Investiranje u dionice ovih emitenata može biti vrlo rizično, budući da ne postoje osnovni finansijski pokazatelji niti informacije o poslovanju na osnovu kojih je moguće odrediti tržišnu cijenu", navode iz Komisije za vrijednosne papire FBiH za Klix.ba.Navode da, imajući u vidu da se dionicama emitenta Aluminij u proteklom periodu trgovalo na berzi, nisu postojali uslovi za njihovo isključenje.

"Emitenti su, s obzirom na segment trgovanja, bili adekvatno upoznati o riziku ulaganja", navodi se u odgovoru Komisije za vrijednosne papire FBiH te dodaju da mogući rizik proizlazi iz nedovoljne transparentnosti emitenta.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...