Nakon gašenja firme
6

Aluminijevim dionicama emitenti trguju s nižim stepenom likvidnosti, cijena dionice 60 KM

I. Č.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Dionice emitenta Aluminij d.d. uvrštene su u trgovanje na Sarajevskoj berzi (SASE) i njima se, kako nam je to potvrđeno u Komisiji za vrijednosne papire FBiH, trguje u segmentu nazvanom Slobodno tržište koje je namijenjeno emitentima sa nižim stepenom likvidnosti i transparentnosti.

Promet dionicama Aluminija iz Mostara nastavljen je otkako se preduzeće 10. jula 2019. godine zvanično ugasilo, a krajem augusta ove godine su cijene dionica pale na 60 konvertibilnih maraka, što je ujedno najniža cijena.

U Komisiji za vrijednosne papire FBiH napominju da je segment Slobodno tržište, u kojem prometuje Aluminij, podijeljen na tri subsegmenta.

"Na trećem subsegmentu uvrštene su dionice emitenata koji neredovno ili nikako ne ispunjavaju svoje obaveze u pogledu izvještavanja. Takav je emitent Aluminij d.d. Mostar", stoji u odgovoru Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Napominju da se investitori pozivaju na pojačan oprez prilikom trgovine ovim vrijednosnim papirima.

"Investiranje u dionice ovih emitenata može biti vrlo rizično, budući da ne postoje osnovni finansijski pokazatelji niti informacije o poslovanju na osnovu kojih je moguće odrediti tržišnu cijenu", navode iz Komisije za vrijednosne papire FBiH za Klix.ba.

Navode da, imajući u vidu da se dionicama emitenta Aluminij u proteklom periodu trgovalo na berzi, nisu postojali uslovi za njihovo isključenje.

"Emitenti su, s obzirom na segment trgovanja, bili adekvatno upoznati o riziku ulaganja", navodi se u odgovoru Komisije za vrijednosne papire FBiH te dodaju da mogući rizik proizlazi iz nedovoljne transparentnosti emitenta.