biznis
0

Aluminij Mostar sklopio ugovor vrijedan šest miliona eura

FENA
Predstavnici Aluminija d.d. Mostar sklopili su s austrijskom kompanijom Hertwich Engineering Ugovor za provedbu projekta osuvremenjivanja preostaloga dijela proizvodnoga procesa u "Ljevaonici"

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću "Aluminija" d.d. Mostar, ugovor je vrijedan šest miliona eura, a riječ je o kupnji i ugradbi ljevačke peći kapaciteta 50 tona i nove linije za lijevanje malih legiranih ingota, težine 6 do 8 kg, za kojima postoji izrazita potreba na tržištu metala.

Unaprjeđenje proizvodnje u mostarskoj ljevaonici, koju vodeći svjetski stručnjaci za aluminijsku industriju uvrštavaju među šest najsavremenijih u svijetu, dio je Plana rada Uprave "Aluminija" za tekuću godinu, u kojem je naglasak stavljen na ulaganja u nove projekte korištenjem tuđih sredstava po što povoljnijim uvjetima.

"Austrijska kompanija Hertwich Engineering među vodećim svjetskim proizvođačima ljevačkih peći i peći za homogenizaciju te linija za horizontalno lijevanje i linija za lijevanje ingota. Riječ je o najsavremenijoj opremi na tržištu, čija ugradba započinje odmah, a projekt će biti dovršen do decembra sljedeće godine, pa ćemo s komercijalnom proizvodnjom ingota evropskoga standarda krenuti već u januaru 2013. godine", kazao je izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak "Aluminija" Željko Boras.

"Uzdrman recesijom, 'Aluminij' sada nije u mogućnosti samostalno iznijeti ovaj projekt, pa smo potpisali ugovor i s našim dugogodišnjim partnerom švicarskim Glencoreom, koji vidi izrazit vlastiti interes u ovomu projektu.

Sam ugovor velik je uspjeh ove uprave, na što sam posebno ponosan, a ovako velikim ulaganjem 'Aluminij' je ponovno iskočio iz svoje sredine, i to na najbolji mogući način", istaknuo je direktor Društva Ivo Bradvica, pojašnjavajući kako nova peć, osim novih proizvoda, otvara mogućnost i za proizvodnju dodatnih 30 hiljada tona primarnoga aluminija za kojim je godinama puno veća potražnja od optimalne godišnje proizvodnje.

Zadovoljan postignutim, izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove "Aluminija" Mladen Galić kazao je kako je zahvaljujući Glencoreu, "Aluminij" u Zurichu sklopio posao i s novim partnerom, švedskom kompanijom Scandinavian Steel AB, od koje će tokom 2012. kupiti 1800 tona silicija, i to za 17 posto manju cijenu od one po kojoj je "Aluminij" do sada plaćao tu sirovinu.