{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aluminij dobio novi X-Ray spektrometar vrijedan 363.000 eura

F
13.4.2012. u 13:09
0
6
Aluminij dobio novi X-Ray spektrometar vrijedan 363.000 eura
0
Aluminij dobio novi X-Ray spektrometar vrijedan 363.000 eura
U Aluminijev tvornički Laboratorij ovih je dana isporučen novi X-Ray spektrometar (ARL 9900 XRF-XRD), uređaj vrijedan 363 hiljade eura, koji je zapravo spoj X-Ray fluorescencije i difrakcije.
U odnosu na klasične analize, prednosti novoga uređaja nemjerljive su, od brzine i broja parametara bitnih za proizvodnju, do značajnoga smanjenja utroška hemikalija, zahvaljujući kojemu su i laboratorijske otpadne vode gotovo čiste.

"Kanal za difrakciju (XRD kanal) prilagođen je aluminijskoj industriji odnosno prilagođen je za analizu sastava kupke koju se uzorkuje u elektrolitičkim ćelijama. Fluorescencijom (XRF kanal) možemo analizirati bilo koje elemente u bilo kojemu uzorku ukoliko se prethodno uradi kalibracija s certificiranim referentnim materijalima za tu vrst uzorka. Za potrebe naše proizvodnje imamo pripremljene kalibracije za analizu kupki, koksa, anoda, smole, glinice i sivog lijeva", pojasnila je glavna inženjerica Kontrole i zaštite Antonija Višekruna.

Dodala je kako novi X-Ray spektrometar otvara mogućnost analize čitavoga niza parametara u kupkama, u uzorcima koksa, anoda i smole, glinice i sivoga lijeva, a u njega je ugrađen i UniQuant programski paket V5, namijenjen analizi nepoznatih krutih uzoraka.

"Djelatnici Laboratorija tokom aprila i maja proći će dvije petodnevne obuke za taj softver kao i za UniQuant programski paket, nakon čega će novi X-Ray spektrometar biti kvantitativno i kvalitativno primljen i pripravan za analize uzoraka iz proizvodnje", naglasila je Višekruna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: