Washington
31

ALTA Banka: Banke su pokretači promjena u oblasti digitalizacije

Davoru Macuri uručeno priznanje "Lider sljedeće generacije"
Davoru Macuri uručeno priznanje "Lider sljedeće generacije"
Član Izvršnog odbora ALTA banke Milan Vićentić govorio je na panelu "Digitalizacija, regulativa u bankarskom sektoru i finansijski rast" održanom na Transatlantskom ekonomskom forumu Jugoistočne Evrope, u Kongresu SAD u Washingtonu.

Ovaj dvodnevni događaj okupio je državne zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake koji su razgovarali o načinima unapređenja regionalne i transatlantske saradnje u energetici, bankarstvu i turizmu.

Govoreći o ulozi banaka u digitalizaciji i implementaciji tehnologija u cilju poslovnog rasta, Vićentić je ispred ALTA banke predstavio najnovije trendove u bankarskom sektoru, posebno se osvrćući na humaniji segment vještačke inteligencije, nazvan "pojačana inteligencija", u kojoj AI tehnologije pomažu ljudima, a ne zamenjuju ih.

Vićentić je istakao da to podseća na najistinitiju izjavu o upotrebi AI komesarke EU za konkurenciju, Margaret Vestager: "Poverenje u vještačku inteligenciju je neophodno, a ne poželjno".

"Najnovija istraživanja pokazala su da čak 72% rukovodilaca smatra da će njihove organizacije zanemariti benefite generičke vještačke inteligencije zarad etičkih razloga", rekao je Vićentić i dodao da su banke uvijek, ako ne pokretači promjena, onda sigurno među prvim industrijama koje primijenjuju inovacije u oblasti digitalizacije, jer su usmjerene na povećanje zadovoljstva korisnika svojih usluga.

Priznanje
Priznanje "Lider sljedeće generacije"

Tokom foruma u Kongresu, ambasador John B. Craig uručio je predsjedniku Upravnog odbora ALTA banke i vlasniku Alta Pay Grupe Davoru Macuri priznanje "Lider sljedeće generacije" za posvećenost daljem jačanju transatlantskih poslovnih veza između Srbije, Zapadnog Balkana i SAD-a.

Dodjeljujući mu ovo priznanje, ambasador Crage rekao je da je ALTA Grupa donela stratešku odluku da uspostavi snažnu poslovnu saradnju sa kompanijama i investicionim institucijama u SAD-u.

"Po mom mišljenju, nema boljeg načina da zatvorimo Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope koji je pokazao snagu transatlantske saradnje, nego uručenjem plakete zahvalnosti liderima nove generacije, čime smo poželeli ALTA Grupi uspeh u novom poglavlju i predstojećim aktivnostima u SAD-u", dodao je Crage.

Lisa Homel i Milan Vicentić
Lisa Homel i Milan Vicentić

Podsetimo, predsjednik Upravnog odbora ALTA banke i vlasnik Alta Pay Grupe Davor Macura učestvovao je u seriji strateških sastanaka u Washingtonu sa predstavnicima američkih vlasti, finansijskih institucija i medija, uključujući i sastanak sa kongresmenom Johnom Moolenaarom.

Također, Alta Pay Grupa potvrdila je učešće na panel diskusiji o promociji i podsticanju odgovornosti medija i profesionalnog novinarstva u eri lažnih vijesti i dezinformacija koje potresaju globalno društvo. Konferencija će se održati u novembru u Nacionalnom klubu novinara u Washingtonu.