Tržište malih artikala
63

Ako na proizvodu piše "Made in China", vjerovatno potiče iz grada Yiwu

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Svjetska je banka ovaj grad proglasila najvećim proizvođačem malih artikala na svijetu.

Kineska roba je jako popularna na našim prostorima, relativno je jeftina i nudi se širok raspon raznih potrepština. Zbog toga često viđamo etiketu koja glasi "Made in China" na proizvodima koje kupujemo, što znači da su izrađeni u ovoj dalekoistočnoj zemlji. Jeste li se ikad zapitali gdje se tačno proizvodi ova roba?

Velika je vjerovatnost da je riječ o gradu Yiwu. Nalazi se tri sata vožnje južno od Šangaja i ima negdje oko 1,2 miliona stanovnika. Tamo se nalazi kompleks koji nosi naziv Međunarodni trgovački grad Yiwu. Predstavlja najveće tržište malih artikala na svijetu.

Međunarodni trgovački grad Yiwu osnovan je 1982. Jedno je najvažnijih veleprodajnih tržišta Kine s više od 70.000 štandova raznolike robe koja se izvozi svuda po svijetu u 1.500 otpremnih kontejnera dnevno, piše National Geographic.

Trgovci iz cijelog svijeta dolaze u Yiwu ispitivati uzorke robe koju, zatim, kupuju na veliko, a posebno je primjetan porast poduzetnika s Bliskog istoka. Danas se u Yiwu mogu pronaći džamije i bliskoistočni restorani kako bi se posjetitelji iz arapskih i drugih pretežno muslimanskih zemalja osjećali dobrodošlo.

Svjetska banka je 2005. označila Međunarodni trgovački grad Yiwu kao najvećeg proizvođača malih artikala na svijetu, dok je 2013. ostvarena godišnja prodaja u iznosu od 11 milijardi dolara.