{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akdag: Cilj je da trgovinska razmjena između BiH i Turske 2019. dostigne milijardu dolara

Klix.ba
8.12.2017. u 20:21
30
55
Akdag: Cilj je da trgovinska razmjena između BiH i Turske 2019. dostigne milijardu dolara
30
Akdag: Cilj je da trgovinska razmjena između BiH i Turske 2019. dostigne milijardu dolara
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je večeras, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdagom. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u BiH Haldun Koc.
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je večeras, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdagom. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u BiH Haldun Koč.

U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja. Istaknuto je da dvije prijateljske zemlje imaju jako dobro izbalansiran izvoz i uvoz proizvoda, što je dokaz dobrih trgovinskih odnosa koji su od značaja za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Novalić je informirao članove turske delegacije o provedbi ekonomskih reformi u Federaciji BiH, koje su, prvi put nakon nekoliko godina, doprinijele rastu zaposlenih i povećanju bruto društvenog proizvoda.

“Nadamo se da će budući veliki infrastrukturni projekti i nastavak reformi potpomoći još većem rastu BDP-a i da ćemo postići stopu od 4,5 posto”, naglasio je federalni premijer.

Govoreći o ekonomskoj saradnji između Turske i BiH, zamjenik premijera Turske Akdag je rekao da je trgovinska razmjena, koja je 1996. godine iznosila 160 miliona dolara, sada 600 miliona dolara.

“Cilj je da 2019. godine bude dostignuta cifra od milijardu dolara trgovinske razmjene, što će doprinijeti ekonomskoj saradnji i većim turskim investicijama u BiH”, rekao je Akdag.

Sagovornici su se složili da će dobra saradnja biti realizirana i prilikom provedbe budućeg projekta izgradnje brze ceste od Sarajeva do Beograda. Turska strana, kako je istaknuto, u izgradnji putne infrastrukture posjeduje veliko iskustvo i znanje koje je spremna podijeliti u realizaciji ovog projekta. Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima uspostave bolje saradnje u oblasti zdravstva i razmatrane mogućnosti primjene turskih iskustava u unapređenju efikasnosti zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: