biznis
498

Akcize na gorivo veće za 15 feninga po litru, prijevoznici prijete blokadama

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na sinoćnjoj sjednici je usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića.

Tako će akcize na gorivo i autoplin biti povećane za 15 feninga po litru, akciza na pivo se povećava za 15 feninga dok će se akciza na alkohol povećati za pet KM po litru apsolutnog alkohola.

Sve zaodjenuto Reformskom agendom

O povećanju akciza na gorivo i alkohol već se ranije govorilo, ali u javnosti poznatim prijedlozima akcize na gorivo su trebale biti povećane za 10 feninga kako bi se nastavilo finansiranje izgradnje autoputa.

U usvojenoj Reformskoj agendi, barem u verziji koju je objavila Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH, spominje se povećanje akciza na duhan i alkohol iz čega bi se finansirali zdravstveni fondovi.

Povećanje akciza na gorivo nigdje se ne spominje u Reformskoj agendi.

Punjenje budžetskih rupa

Prema predloženim izmjenama postojeće akcize za gorivo se povećavaju sa 30 (dizel) na 45 feninga, odnosno sa 35 (benzin) na 50 feninga. Iz Ministarstva finansija BiH je potvrđeno za Klix.ba da će se prihodi od povećanih akciza na alkohol i pivo distribuirati zdravstvenim fondovima, dok će se prikupljena sredstva od povećanja akciza na naftne derivate, kao i do sada, slijevati u budžete odakle će ih vlasti trošiti shodno svojim potrebama i prioritetima.

Uvođenjem posebne akcize u iznosu od 25 feninga planira se finansirati izgradnja autoputeva u BiH (20 feninga) i drugih saobraćajnica (5 feninga). Uvođenjem ove akcize faktički bi se samo objedinila već postojeća putarina od 15 feninga kao i naknada za izgradnju autoputeva koja sada iznosi 10 feninga.

Prije 15 dana Vlada FBiH je povećala cijenu putarine u prosjeku za 20 KM koju građani plaćaju prilikom registracije automobila pravdajući to potrebom izgradnje bolje putne mreže.

Prijevoznici iz RS-a prijete blokadama

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a kaže za Klix.ba da je ovakva odluka katastrofalna te najavljuje da će pokušati svim mogućim sredstvima pokušati zaustaviti donošenje ovakve odluke. Ako vlasti budu insistirale na povećanju akciza Grbić najavljuje proteste i blokade.

"Nismo spremni da se još jednom budžeti pune preko naših leđa", kaže Grbić.

On dodaje da prijevoznici u BiH svakako plaćaju najveće putarine u BiH pri čemu voze po najlošijim putevima.

"To je nepromišljen i nerealan potez koji će nas ponovo baciti na koljena", kaže Grbić koji najavljuje da će mjere koje će poduzeti biti definisane u narednim danima.

Usvojeni nacrt zakona sada ide na Vijeće ministara BiH. Ako ga Vijeće ministara BiH usvoje u istom obliku ide pred zastupnike Parlamentarne skupštine BiH. Ako Vijeće ministara BiH promijeni bilo šta nacrt zakona se ponovo vraća Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje.

Iako nikada nije zvanično saopćeno, entitetske vlade podržavaju ovakav prijedlog, pa treba očekivati da će kadrovi HDZ-a BiH, SDA, SBB-a i SNSD-a podržati predloženo povećanje. Do sada se jedino SDS protivio povećanju akciza.